Is het eigenlijk helemaal eerlijk om de gemiddelde nettosalarissen van verschillende landen met elkaar te vergelijken? Natuurlijk moet je naast het inkomen ook rekening houden met andere factoren die een land maken tot het land dat we kennen. Toch blijft het interessant om te kijken waar wij als Nederland staan tussen alle andere bijna 200 landen. Je zult zien dat wij het helemaal niet zo slecht doen. Dit is de top 10 landen met de hoogste gemiddelde nettosalaris per maand.

10. Nederland

Op nummer tien vinden we ons prachtige kikkerlandje met een gemiddeld nettosalaris van €2.798,- per maand. Nederland is natuurlijk een klein land met relatief veel inwoners als je dit vergelijkt met andere landen op deze lijst. Toch staan wij  op nummer 10 in de lijst van hoogste gemiddelde nettosalarissen in de hele wereld. Check dan ook meteen de beroepen met de hoogste salarissen in Nederland.

9. IJsland

Op de negende plaats vinden we IJsland met een gemiddeld nettosalaris van €2.932,- per maand. Dit prachtige eiland heeft een totale oppervlakte van 103.000 km2 terwijl het inwonersaantal ongelooflijk laag ligt met slechts 372.520 inwoners in 2021. Toch verdienen zij gemiddeld net wat meer dan wij Nederlanders. Daarentegen is IJsland ook één van de duurste landen ter wereld en ook een stuk duurder dan Nederland. Waarschijnlijk valt het gemiddelde nettosalaris daarom toch wat tegen voor de mensen die in IJsland wonen en leven.

IJsland hoogste gemiddelde nettosalaris

8. Denemarken

Nog een Scandinavisch land in deze lijst van hoogste gemiddelde nettosalarissen ter wereld. Op nummer acht staat Denemarken met een gemiddeld nettosalaris van €2.984,-. Dit land zit als enige van de Scandinavische landen ook daadwerkelijk vast aan Europa en heeft een totale oppervlakte van bijna 43.000 km2. Ook heeft het land een inwonersaantal van 5,857 miljoen en is het een stuk duurder dan de meeste andere landen. De hoofdstad, Kopenhagen, is zelfs één van de duurste steden ter wereld. Dus als het leven in Denemarken al een stuk duurder is, is het ook niet zo gek dat het gemiddelde nettosalaris wat hoger is.

7. Canada

Op nummer zeven vinden we Canada met een gemiddeld nettosalaris van €3.024,-. Dit is het eerste land op de lijst waarbij het gemiddelde de €3.000 overstijgt. Canada is na Rusland het grootste land ter wereld met een oppervlakte van bijna 10 miljoen km2. Het inwonersaantal was in 2021 maar liefst 38,25 miljoen. Het leven in Canada ligt qua kosten erg dichtbij de kosten in Nederland. Dagelijkse boodschappen zijn een stukje duurder in Canada, maar het uiteten gaan en het openbare vervoer is weer een stuk goedkoper.

6. Noorwegen

Het derde en laatste Scandinavische land in deze lijst is Noorwegen. Het salaris ligt hier rond de €3.132,- en Noorwegen is ook nog eens een van de duurste landen ter wereld. Als je de kosten zou omrekenen, zou je misschien juist verwachten dat Noorwegen nog een stukje hoger op deze lijst zou staan.

Noorwegen hoogste gemiddelde nettosalaris

5. Verenigde Arabische Emiraten

Even een sprong naar een ander deel van de wereld. Op nummer vijf staat namelijk de Verenigde Arabische Emiraten met een gemiddelde nettosalaris van €3.318,-. Als je aan de VAE denkt, denk je misschien meteen aan een leven in Dubai of Abu Dhabi en dat dit erg duur is. Je ziet natuurlijk altijd van die indrukwekkende foto’s van fantastische plekken. Toch zijn de kosten helemaal niet zo hoog. Tenminste, je kunt het tegenwoordig zo duur maken als je zelf wil. Dat het dus heel duur leven is in de VAE is tegenwoordig dus niet helemaal meer waar.

4. Verenigde Staten

In de VS is het gemiddelde nettosalaris €3.370,- per maand. Helaas zijn de werkomstandigheden daar wel een stuk slechter dan hier in Nederland, ondanks dat kosten over het algemeen vergelijkbaar zijn met Nederland. Natuurlijk moet je wel rekening houden met alle verschillende staten want kosten verschillen nogal behoorlijk per staat.

3. Australië

Nummer drie vinden we helemaal down under: Australië. Dit land is gigantisch, met een oppervlakte van bijna 7.8 miljoen m2. Volgens de statistieken is het gemiddelde salaris van de inwoners omgerekend €3.821,- netto per maand. Voor de beeldvorming: als we de kosten van het land even vergelijken met Nederland, dan kunnen we stellen dat het in Australië net een stukje duurder is. Zowel de overige kosten als de huur van een huis zijn zo’n 4% duurder dan in Nederland.

Australie hoogste gemiddelde nettosalaris

2. Singapore

Dit eiland heeft maar een oppervlakte van 728,6 km2 en wel bijna 3,8 miljoen inwoners. Het gemiddelde nettosalaris per maand bedraagt €3.941,-. Als je Singapore vergelijkt met andere landen in Zuidoost-Azië, dan kan je stellen dat het een relatief duur land is. Toch is het voor westerse begrippen nog steeds aan de goedkope kant. Als je dus optimaal zou willen profiteren van een hoog netto maandsalaris en een goedkoper leven, kun je het beste naar Singapore verhuizen!

1. Zwitserland

En dan de nummer één: Zwisterland. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat dit Europese landje op nummer één staat met een gemiddeld nettosalaris van €5.563,- per maand. Het is namelijk ook het duurste land ter wereld om te wonen en te leven. Het is daarom ook helemaal niet gek dat het maandsalaris zo hoog is. Verder heeft Zwisterland het ook goed voor elkaar en dat maakt het een goed land om te wonen. Een vakantie naar Zwisterland kan dus wel even een dingetje zijn als je de Nederlandse prijzen gewend bent.

top 10 hoogste nettosalaris gemiddelde wereld

Lees ook: de hbo-studies met het hoogste en het laagste startsalaris.