Romeins beeld van de kringloopwinkel kostte 34,99 dollar

Voor de een is het een hobby, maar mensen zoals Laura maken serieus werk van antiek doorverkopen. Haar voorgevoel klopte als een klok. Navraag bij diverse veilinghuizen bevestigde de bijzondere vondst: het betrof daadwerkelijk een authentiek beeld van ongeveer tweeduizend jaar oud. En dat voor een schappelijk prijskaartje van 34,99 dollar.

Het model waarnaar het 23 kilo wegende beeld is gehouwen? Niemand minder dan Sextus Pompei. Dat zou de zoon zijn geweest van ene Pompeius de Grote, een toenmalige bondgenoot van Julius Caesar. 

Oorsprong bekend, maar how the hell belandde het beeld in Texas?

Toch roept de zeldzame vondst nog vraagtekens op. De experts konden dankzij archiefbeelden achterhalen wat de afkomst is. Het beeld stond ooit in een replica van een Romeinse woning, in Aschaffenburg te Duitsland. Zo was te zien op een foto die dateert uit 1931. Het beeld verdween echter uit de opslag, enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog. Vermoedelijk is die meegenomen door een soldaat naar de Verenigde Staten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Laura Young (@templeofvintage)

Ondanks een oproep van Laura – of de donateur zich wilde melden – ontbreekt het spoor van diegene. Het marmeren beeld is tijdelijk te zien in het San Antonio Museum in Texas, maar keert na een jaar terug naar Aschaffenburg. 

Romeins beeld uit de kringloopwinkel is in ieder geval terecht

Wat Laura mocht vangen voor het ingeleverd beeld is onbekend. Naar de daadwerkelijke waarde kunnen wij enkel gissen op dit moment. Wat denken jullie dat dit Romeinse beeld van de kringloopwinkel kostte?

Kunstroof is overigens serious business, dusdanig zelfs dat Netflix daarover een heuse docu-serie heeft gemaakt.