Het geheim van Pythagoras

Stel je voor dat je een heel oud kleitablet vindt waarop staat dat een belangrijke wiskundige regel veel ouder is dan we dachten. Een kleitablet is eigenlijk een soort van oude tablet gemaakt van klei, waarop mensen vroeger dingen opschreven om het te onthouden, net zoals je notities in je telefoon. Dat klinkt als het begin van een spannend verhaal, toch? Nou, dat is precies wat er is gebeurd met een Australiër!

Zeldzaam kleitablet

Dit zeldzame kleitablet werd al in 1921 in Irak ontdekt, maar pas recent hebben wetenschappers echt begrepen wat erop staat. Op het tablet staan getallen en wiskundige regels, en het bevat zelfs de beroemde stelling van Pythagoras. Deze stelling vertelt ons hoe we de lengte van de zijden van een rechthoekige driehoek kunnen berekenen, en dat is best belangrijk in de wiskunde.

Andere wiskundigen waren Pythagoras voor

Maar hier wordt het nog spannender: dit kleitablet is al 3.700 jaar oud! Dat is ouder dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen. Wat betekent dat? Wel, het zou kunnen betekenen dat de stelling van Pythagoras niet is uitgevonden door de persoon naar wie hij is genoemd, Pythagoras zelf. Het kan zijn dat mensen duizend jaar eerder al wisten hoe ze deze wiskundige regel moesten gebruiken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Inside History (@insidehistory)

Nu vraag je je misschien af waarom mensen zo lang geleden geïnteresseerd waren in de stelling van Pythagoras. Nou, dat komt omdat dit kleitablet werd gebruikt door landmeters om landsgrenzen vast te leggen. Mensen wilden weten wie welk stuk land bezat, en daarvoor moesten ze precies meten en rechte hoeken maken. Dus, de stelling van Pythagoras hielp hen daarbij.

Conclusie

Dit laat zien dat mensen al heel lang geleden slimme manieren bedachten om wiskunde te gebruiken in hun dagelijks leven. Dat is best cool, toch? Dus, de volgende keer dat je een rechthoekige driehoek ziet, kun je je herinneren dat mensen duizenden jaren geleden al wisten hoe ze de zijden ervan moesten berekenen, en dat is echt indrukwekkend!

Meer lezen over historische vondsten? Check dan eens dit verhaal over een koppel dat de jackpot vindt in een oude schuur.