Do it yourself-project

Het idee van deze buitenbar komt van Matt Makes, gevonden op zijn pagina Instructables. Check hier hoe je dit toffe project kan uitvoeren:

Stap 1 – Materialen en andere benodigdheden

Wat zo tof is aan dit bouwproject: het kost bijna niets. Zo gaf Matt 40 dollar uit aan alle benodigdheden, minus de kapotte koelkast die hij nog had liggen.

Materialen die Matt onder andere heeft gebruikt:

 • Oude koelkast (kapot)
 • 4 pallets
 • Schroeven
 • Spijkers
 • Wieltjes (zodat je hem kunt verplaatsen)
 • Afkit-materialen
 • Waterafvoer

Benodigdheden:

 • Boor
 • Zaag
 • Cirkelzaag
 • Schuurmachine
 • Afkit gereedschap
 • Hamer

(Voor de volledige en specifiekere lijst van onderdelen, raadpleeg Matts pagina).

Stap 2 – Het afbreken van de pallets

De eerste echte stap is het in stukken breken van de pallets. Dit kan best nog een uitdaging zijn: pallets zitten namelijk stevig in elkaar. Het beste kun je de pallets uit elkaar halen door ze aan de eindes van de de horizontale planken af te zagen, op de plek waar de spijkers net niet in de verticale balken over gaan.

pallet koelkast cooler

pallet koelkast

Stap 3 – Bewerken van het hout

De planken moeten natuurlijk op maat gemaakt worden:  ze moeten zo lang zijn als de breedte van de koelkast. Houd een paar planken achter als reserveplanken: je weet nooit wanneer ze van pas zullen komen.

stap 3

Stap 4 – Uit elkaar halen van de koelkast

Het demonteren van de koelkast is een vrij makkelijk proces. Het enige wat je hoeft te doen is de schroeven eruit halen en de andere onderdelen eruit trekken. 

koelkast cooler dit

Iets waar je wel op moet letten, zijn de Freonlijnen. Het is namelijk illegaal om Freonlijnen door te snijden en het gas wat er in zit in de atmosfeer te laten ontsnappen. Als je van plan bent dit project uit te voeren, lees dan eerst het stappenplan over hoe je de Freon-lijnen kunt verwijderen

Stap 5 (optioneel) – Het schilderen van de koelkast

Deze stap is geen must, maar zorgt ervoor dat het uiteindelijke resultaat er een stuk mooier uit ziet. Door de koelkast zwart te verven, komen er namelijk geen witte strepen door het hout heen. Belangrijk is om eerst de koelkast met een schuurmachine te bewerken, zodat de verf goed blijft zitten. Daarna kun je met zwarte spray-paint je gang gaan.

Het resultaat hoeft niet perfect te zijn, er komt immers nog hout om de koelkast.

schuren voor verven koelkast

koelkast diy cooler verven

Stap 6 – Hout monteren

Bij deze stap is het handiger even te puzzelen voordat je alles vast gaat zetten. Kijk eerst even hoe de planken in elkaar passen en leg ze neer hoe jij denkt dat dat moet gebeuren. Als je tevreden bent, kun je de planken aan elkaar gaan bevestigen met bijvoorbeeld spijkers en houtschroeven. Voor meer tips en tricks, raadpleeg Matts DIY-gids.

koelkast koeler

hout koelkast koeler

koelkast kapot tuin koeler

onderkant koelkast

Stap 7 – Houten bovenkant

Ook de deur van de koelkast moet aan een houten jasje geloven. Begin met het bedekken van de randen van de deuren. De planken moeten net zo breed zijn als de dikte van de deur van de koelkast (eerste foto hieronder). Daarna kun je de deur gaan bedeken met hout, net zoals je dat bij de zijkant gedaan hebt.

Let op! De scharnieren van de koelkast moeten alle beweegruimte krijgen, hier moet je dus een groef in het hout maken, om deze te laten werken (laatste foto hieronder).

koelkast tot koeler

koelkast

koelkast in tuin zomer koeler

Stap 8 – Het onderstel bouwen

Door latjes te bevestigen aan de vier zijden van de onderkant van de koelkast maak je een eenvoudig, maar stevig vervoersysteem. Door schuine latjes te monteren in de hoeken en hier wieltjes aan te bevestigen zorg je ervoor dat de buitenbar makkelijk te vervoeren is.

koelkast koeler tuin

koelkast koeler tuin

koelkast koeler tuin

koelkast koeler tuin

Stap 9 – Waterproofing

Eén van de grotere uitdagingen van dit project is het waterdicht maken. Een koelkast is namelijk niet vanzelf waterdicht als hij op zijn zij ligt. De kleinere gaten zijn gemakkelijk af te dichten gedicht met afkit-materiaal en het grootste gat werd uiteindelijk gebruikt om een ​afvoer te creëren, zodat de buitenbar kan worden geleegd door slechts een de draai aan een handvat. Wanneer alles is afgekit en het materiaal heeft kunnen drogen, vul dan de koeler met water om te kijken of hij echt niet lekt. Als niks meer lekt, is hij klaar voor gebruik.

afvoer koeler koelkast

koeler tuin koelkast

Stap 10 – Puntjes op de i

De laatste stap van het project is om de koeler een beetje karakter en charme te geven. Aan beide deksels van de koelbox kun je zware handgrepen toevoegen om ze makkelijker te kunnen openen, de touwvangers zijn toegevoegd om te voorkomen dat de deksels te ver opengaan en je kunt een krijtbord aan de voorkant toevoegen om mensen te laten weten wat er in de koeler zit. 

koeler

koeler

Eindresultaat

Het eindresultaat mag er zeker zijn! In totaal kun je deze buitenbar in 2 dagen maken: een leuke klus voor een vrije dag of in het weekend dus!

koelkast

einde

Zin in een groter project? Zo bouw je je eigen DIY huisje, ideaal voor gasten of als vakantiehuisje!