Wat is juicen?

Bij juicen worden groente en fruit fijn geperst, zodat alle vitaminerijke en gezonde sappen vrijkomen. Wanneer dit met een slowjuicer wordt gedaan, blijven er zoveel mogelijk voedingsstoffen over. De pulp en vruchtzaden worden doorgaans weggelaten. Het gevolg is een zo’n puur mogelijk resultaat. Er zijn meerdere redenen voor juicen. Mensen kunnen hun juices gebruiken bij een sapjeskuur, om zo hun lichaam via een detox schoon te maken van afvalstoffen. Ook kunnen mensen het gebruiken als toevoeging op hun voedingsstijl of als hulp bij afvallen.

Is juicen gezond of ongezond?

De meningen verschillen sterk over de resultaten en gevolgen van juicen. Enerzijds heb je de voorstanders van het proces. Door groente en fruit te persen verdwijnen veel vezels. Volgens hen is je lichaam door het gebrek aan vezels beter in staat alle voedingsstoffen in het sap tot zich te nemen. Tegenstanders zeggen dat je beter een heel stuk groente of fruit naar binnen kan werken. Bepaalde vezels, menen zij, zijn namelijk bruikbaar en onmisbaar voor je lichaam.

Juicen

De nadelen van een sapjeskuur

Juicen worden vaak gebruikt bij sapjeskuren. Er zijn een aantal nadelen van sapjeskuren en het enkel drinken van juices. Sappen hebben bijvoorbeeld maar beperkte voedingsstoffen. Zij kunnen misschien bepaalde voedingsstoffen en vitamines bevatten, maar missen veel eiwitten en vetten. Deze zijn ook belangrijk voor je lichaam, bijvoorbeeld bij de opbouw van je spieren en bij het geven van energie. Sapjeskuren hebben bovendien bijwerkingen op korte termijn, zoals vermoeidheid en misselijkheid. Op lange termijn kan het lang volhouden van een sapjeskuur zorgen voor een vertraagde stofwisseling. Het is dus niet zonder gevaar.

De voordelen van een sapjeskuur

Natuurlijk zijn er ook voordelen van het drinken van juices en eventueel volgen van een sapkuur. Bepaalde afvalstoffen worden verwijderd uit je lichaam, je huid gaat er beter uit zien en het motiveert je om een gezonde levensstijl vol te houden. Bovendien val je er een paar kilo mee af, wat in de meeste gevallen (lees: jij wilt nog steeds van dat bierbuikje af komen) niet veel kwaad kan.

Juicen

Juicen op de juiste manier

Uiteindelijk draait het erom met welke intentie jij gaat juicen en hoe jij met de sapjes invulling geeft aan je huidige eetpatroon. Op lange termijn moeten de sapjes geen vervanging worden van vast voedsel. Een paar dagen detoxen of de juices gebruiken als vervanging voor ongezonde alternatieven, lijkt echter niet veel kwaad te kunnen.