De jongste miljardair ter wereld

Nigeria ken je waarschijnlijk enkel vanwege de bekende oplichtingspraktijken en de terreurgroep Boko Haram. Daar past ongekende rijkdom niet bij en toch is de jongste miljardair een tienjarig Nigeriaans jochie. Daar heeft hij overigens nagenoeg voor hoeven te doen. Van zijn vader kreeg hij doodleuk op zijn zesde al zijn eerste huis en inmiddels heeft het ventje ook al een kleine verzameling supercars waar je jaloers op kan worden. Voor Muhammed Awal Mustapha, beter bekend als Mompha Junior, is het de gewoonste zaak van de wereld en zonder schaamte poseert hij op Instagram in merkkleding en toont hij zijn privé vliegtuig.

Normaalste zaak van de wereld

Ismailia Mustapha, oftwel Mompha, is zich van geen kwaad bewust en feliciteerde nota bene zijn zoon zijn nieuwe woning toen het ventje zes was. “Je eigen huis bezitten is een van de beste gebeurtenissen ooit en kan niet in woorden worden uitgedrukt”. Blijkbaar is de beste man vergeten dat hij het zelf heeft gekocht en dat ervan presteren geen sprake is. Volgens Mompha ligt dat toch net even anders en heeft zijn zoon het cadeau dubbel en dwars verdiend. Wat zijn zoon daarvoor heeft gedaan wordt uiteraard niet wereldkundig gemaakt.

Versace kleding en een Lamborghini

Om het beeld compleet te maken: de nu tienjarige Nigeriaanse knul poseerde in 2019 nog voor zijn gloednieuwe rode Lamborghini Aventador terwijl hij merkkleding draagt, waaronder een Versace t-shirt en een dure zonnebril. “Gefeliciteerd met mijn verjaardag”, schrijft hij bij zijn post op Instagram.

Witwassen

Mompha zou volgens de Britse krant The Sun zijn rijkdom hebben vergaard met een wisselkantoor in Lagos. Zijn vermogen heeft hij naar eigen zeggen vervolgens goed geïnvesteerd. Volgens de krant is zijn vermogen nu zo’n 15 miljoen euro. In Nigeria betekent het dat je dan dus dik miljardair bent. Omgerekend is dat zo’n zes miljard Naira.

Nu blijft die rijkdom niet onopgemerkt en eerder dit jaar werd Mompha vervolgd nadat hij was beschuldigd van het witwassen van meer dan 12 miljoen euro. Het Nigeriaanse anticorruptiebureau beweerde dat hij zijn rijkdom in ‘roerende activa’ had verborgen, onder andere door de aanschaf van luxe horloges.

Gevlucht naar Dubai

Mompha is inmiddels op borgtocht vrijgelaten en volgens zijn advocaat is er van enige criminele activiteiten geen sprake. De Nigeriaanse autoriteiten denken daar heel anders over en inmiddels wordt er druk naar de miljonair gezocht. Hem daadwerkelijk vinden zal lastig worden. Naar verluidt is hij op een ander paspoort het land ontvlucht en zou hij zijn toevlucht hebben gezocht in Dubai. Zijn meeste social media posts heeft hij sinds die tijd verwijderd en blijft het angstvallig rustig rondom zijn persoon.