Fout parkeren is een dure grap in Griekenland

Even snel je wagen parkeren waar het niet mag levert je in Nederland een boete op van zo’n 100 euro. Zonde van het geld natuurlijk, maar er zijn ergere dingen in het leven. Die geldboete is in Griekenland net zo hoog, maar toch wil het weleens verkeerd gaan. Zo kreeg een Griekse dame een boete wegens fout parkeren thuisgestuurd met het duizelingwekkende bedrag van 6.6 miljoen euro.

De hoogte van de boete drong na het openen van de brief van het Griekse incassobureau nog niet echt tot haar door. In de eerste instantie dacht ze dat het ging om een boete van 6.600 euro. Uiteraard is ook dat een fors bedrag, maar de schrik sloeg pas echt toe toen ze het nogmaals las. Het bleek geen 6.600 euro te zijn. Op de brief stond toch echt het bedrag van 6.648.440 euro vermeld. Nu is het niet zo heel vreemd dat een boete hoger uitvalt. Bega je in een maand tijd diverse verkeersovertredingen, dan kan het bedrag snel oplopen. Dat ervoer een andere automobilist nadat deze maar liefst 58 overtredingen in een maand tijd wist te maken. Een boete van ruim 6 miljoen euro is echter iets van een hele andere orde.

Foutje van Griekse Justitieel Incassobureau

Nadat de dame van de schrik was bekomen ging ze doodleuk naar het gemeentehuis om duidelijkheid te krijgen. Gelukkig had ze haar gevoel voor humor niet verloren. Ze vroeg de ambtenaar of ze het bedrag contact kon betalen omdat haar pinpas niet de mogelijkheid bood om het even te pinnen. De ambtenaar zag al snel dat het om een administratieve fout ging waarop de boete wordt verminderd en ze kon volstaan met het betalen van 100 euro. Het liep dus met een sisser af voor de Griekse vrouw.

Heel anders is dat in Zwitserland. In dat land wordt de hoogte van de boete bepaald door het inkomen. Dat kan dus leiden tot een behoorlijk hoge boete. Dat merkte een Zwitserse miljonair nadat ze 43 kilometer te hard reed. Het ging haar maar liefst 175.000 euro kosten.

Ook in Nederland worden fouten gemaakt

Ook in Nederland kennen we blunders van een dergelijke orde. Nu is het niet zo dat de politie ook kwistig strooit met boetes, maar af en toe gaat het ook hier wel eens goed fout. Zo ontsnapte een man aan een boete van 500 euro en een voorwaardelijke rijontzegging door te stellen dat hij nooit een beschikking van het OM had ontvangen.

Bron: Gewoonvoorhem / Top Gear