Janus van Wesenbeeck is de real-life Ferry Bouman

Janus van Wesenbeeck, de Brabantse crimineel die de inspiratie vormde voor het personage Ferry Bouman in de serie Undercover, is verbolgen over hoe zijn verhaal is vertekend door de fictieve interpretatie in de serie. Hij uitte zijn gevoelens van ongenoegen in zijn biografie. Volgens Van Wesenbeeck wordt zijn leven en achtergrond in de serie op een verkeerde manier weergegeven.

De echte Janus van Wesenbeeck, de man achter de grootschalige criminele sector in het verleden in Brabant, is nu teleurgesteld in Netflix. Zijn frustratie komt voort uit het feit dat het fictieve personage Ferry Bouman nu een eigen leven leidt, terwijl Van Wesenbeeck in het echte leven geconfronteerd wordt met de consequenties van de keuzes van dit personage. Vooral de gewelddadige aspecten en meedogenloosheid van het personage, gespeeld door Frank Lammers, staan ver van de werkelijkheid, vindt Van Wesenbeeck. Als iemand die nooit zou samenwerken met de politie zoals Bouman dat deed, maakt hij zich zorgen dat mensen de grens tussen feit en fictie niet meer kunnen onderscheiden.

De echte Ferry Bouman is er klaar mee

Netflix beweert dat de serie en alle personages puur fictief zijn en geen echte referenties bevatten naar de werkelijkheid. Maar Van Wesenbeeck gelooft hier niets van, aldus Vico Olling, de schrijver van zijn biografie. “In 2019 heeft Frank Lammers toegegeven aan Janus dat hij hém speelt”, voegt hij toe. Dat Lammers later ontkent dit ooit gezegd te hebben, maakt de crimineel boos. “Hij wil gewoon eerlijkheid. Hij wil dat ze gewoon toegeven dat Undercover, vooral seizoen 1, en ook Ferry, zijn verhaal is.”

Ferry-de-serie-Ferry-Bouman-Frank-Lammers

Van Wesenbeeck was een van de grootste producenten en smokkelaars ter wereld. Hij leidde een crimineel imperium vanuit een eenvoudige bungalow op de Belgische camping Parelstrand. Zijn handel omvatte enorme hoeveelheden verdovende middelen en zijn invloed strekte zich uit over de hele wereld. Ondanks herhaalde aanslagen op zijn leven werd hij regelmatig ook zelf genoemd als opdrachtgever van afrekeningen in de onderwereld. Zijn regime kwam tot een einde in 2009 na een gezamenlijke operatie van Belgische en Nederlandse politiediensten.

Undercover verscheen voor het eerst op Netflix in 2019 en volgt de Nederlander Ferry Bouman, die aan het hoofd staat van een van ’s werelds grootste ondernemingen in verdovende middelen. Hoewel het personage in een villa in Limburg woont, brengt hij zijn weekends en vakanties door op een camping vlakbij. De serie werd uitgebreid tot drie seizoenen, met een spin-off film genaamd Ferry en een serie genaamd Ferry: De Serie.

Alle genoemde projecten zijn momenteel beschikbaar op Netflix, terwijl de biografie vorige maand is uitgebracht.