Het verhaal achter Undercover

Eerder schreven we je al over het waargebeurde verhaal achter Undercover. Want wat bleek, de serie komt op een hoop punten overeen met de werkelijkheid. Zo waren er wel degelijk twee rechercheurs die undercover gingen op een vakantiepark. Zij werkte aan een zaak om een van de grootste xtc producenten op te pakken. Deze drugsbaas deed bijvoorbeeld zaken met een Italiaan die hij eigenlijk totaal niet kon uitstaan. Ook werd hij uiteindelijk ingerekend bij een politieactie de ochtend na het verlovingsfeest van de undercover rechercheurs. Klinkt wel verdacht veel als Ferry Bouman, toch?

Ferry Bouman

De echte Ferry Bouman

In werkelijkheid zou Ferry Bouman Janus van Wesenbeeck heten. Janus was lange tijd de baas van een omvangrijk drugsimperium dat hij runde vanaf camping Parelstrand in het Belgische Lommel. Hij handelde bijvoorbeeld in cocaïne, amfetamines, xtc en hasj. Ook overleefde hij meerdere schietpartijen. In 2011 werd Janus voor grootschalige drugshandel veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar. In 2016 al kwam hij weer op vrije voeten. De berichtgeving rond het uitkomen van Undercover ging ervan uit dat Janus voortvluchtig was en dat hij zich schuil hield in Zuid-Afrika.

 

Wie bende gij?

En toen stond hij ineens in het politiebureau van Eindhoven. Afgelopen maandag liep Janus plots het hol van de leeuw in. Hij meldde zich onder de naam Ferry Bouman. Toen de politie hem niet in het systeem kon vinden, zei hij dat hij Janus de W. heette. Dat deed bij de agenten wel een lichtje branden. Janus kwam verhaal halen. Hij had gehoord dat hij als voortvluchtig te boek stond, hetgeen volgens hem niet waar was. Hij beweert dat de politie hem juist gezegd had dat hij weg moest, omdat hij anders doodgeschoten zou worden. Volgens het OM zou Van Wesenbeeck dan ook niet gezocht worden.

Krijg jij maar geen genoeg van de eerste Nederlandse Netflix Original? Seizoen 2 van Undercover is al in de maak. Een releasedatum is nog niet bekend, wel dat het 2020 gaat worden voor we het in Nederland kunnen zien.