Wat is het modaal?

Misschien denk je dat het modaal inkomen hetzelfde is als het gemiddelde inkomen, maar dat is niet zo. Dan zouden de uitschieters – de hele hoge en hele lage inkomens – er namelijk voor zorgen dat je een heel ander getal krijgt.

 

Het modaal inkomen is het inkomen dat het meest voorkomt in Nederland. Als je in een groep met willekeurige mensen kijkt, zou de fictieve ‘Jan Modaal’ er dus het meest tussen moeten staan. Toch is de berekening van het Central Planbureau (CPB) net even iets anders. Ze berekenen dit inkomen als 79% van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar. Aan die 79% zijn ze dan weer gekomen door naar de eerdere jaren te kijken.

Hoeveel verdient Jan Modaal per jaar in 2022?

Maar hoeveel verdient Jan Modaal dan eigenlijk precies? In 2020 en 2021 was het modaal inkomen €36.500, maar drie jaar daarvoor in 2017 was het nog maar €34.000. Voor 2022 heeft het CPB vastgesteld dat het modaal inkomen €38.000 is. Dit bedrag is bruto en inclusief vakantiegeld. Als je het door twaalf maanden deelt kom je dus uit op een bruto-inkomen van €3.167 per maand.

Jan Modaal inkomen 2022 Nederland

Het netto-inkomen per maand is natuurlijk veel interessanter. Iemand met een modaal inkomen houdt netto €2.500 over wanneer het vakantiegeld meegerekend wordt. Krijg je je vakantiegeld niet maandelijks uitbetaald? Dan gaat het om bruto €2.932 euro en netto €2.369 per maand. Wat je natuurlijk niet kunt zien aan het salaris van Jan Modaal is hoeveel de salarissen verschillen per leeftijdsgroep.

Waarom gaat het modaal inkomen omhoog?

Het modaal inkomen stijgt bijna elk jaar wel met 500 à 1000 euro. In 2022 is het iets meer, maar in 2021 was er helemaal geen verandering. Het is niet heel gek dat de inkomens omhoog gaan, want we hebben ook te maken met inflatie. Met hetzelfde geld kun je minder kopen en zeker met de huidige situatie in Europa wordt alles snel duurder. Een andere reden dat het bedrag dit jaar omhoog gaat, is dat het percentage van de eerste belastingschijf van 37,1% naar 37,07% is gegaan. Je betaalt dus iets minder belasting.