Het is nooit te laat om alleen te gaan reizen. Maar ook als je samen gaat, kun je genoeg tips gebruiken. Zo raden mensen vaak aan om maar zo min mogelijk mee te nemen op reis, alleen zijn enkele items simpelweg onmisbaar. Met een goede voorbereiding kom je een heel eind, dus help jezelf vooral een handje.

Vooraf

Lonely Planet

Waar je ook heen gaat, de Lonely Planet wordt jouw nieuwe, beste vriend. Een boekje per land of wereldgebied met alle praktische informatie die je maar moet weten. Aan te raden hostels, restaurants, plekken die je niet mag overslaan, het staat er allemaal in.

Offline navigatie

Maps.me is de ideale tool om van tevoren alvast de navigatiekaarten van jouw bestemming te downloaden. Deze worden opgeslagen en zijn offline te raadplegen wanneer je bent aangekomen. Handig voor als je gaar en uitgeput nog op zoek moet naar dat afgelegen hostel.

Bagagelabel

Lijkt voor de hand liggend of juist overbodig. Maar wat nou als je al een uur naast de bagageband staat te wachten, je eindelijk denkt jouw tas te spotten, maar iemand anders ditzelfde idee heeft? Dan is het niet fijn om de hele tas open te moeten maken om jouw gelijk te bewijzen. Ook voor wanneer bagage verdwaald raakt, is een bagagelabel een must.

Onderweg

Reisziektepillen

Niet alleen voor degenen die snel last hebben van wagenziekte, ook voor de mensen die graag wat slaap willen pakken. Reisziektepillen geven je een soort roes, waardoor je minder afgeleid bent door geluiden uit de omgeving.

Nekkussen, slaapmasker en oordoppen

“Doe ik niet aan”, kun je nu denken. Maar hoe chill als je 18 uur lang in een volle bus moet zitten en je kunt je gewoon even afsluiten voor licht en geluid, met een comfortabel steuntje in de nek. Nekkussens zijn vaak opblaasbaar, dus ook weer makkelijk op te bergen.

Powerbank

Je zult op plekken komen waar geen stopcontact te vinden is. In Nederland zijn we verwend geraakt, met zelfs de mogelijkheid om je telefoon in een kroeg even achter de bar te leggen. In het buitenland is dat een stuk minder goed geregeld. De oplossing: een powerbank die jouw mobiel, camera, e-reader, noem maar op, voorziet van die onmisbare extra uurtjes energie.

Op bestemming

Moneybelt

Een buiktasje! Klinkt verschrikkelijk, daarom onder de reizigers ook wel de moneybelt genoemd. Niet de fanny packs die we gewend zijn, maar een platte portemonnee die we om ons lichaam dragen. Hier passen al je waardevolle papieren, pasjes en biljetten perfect in, zodat je niet constant bang hoeft te zijn je paspoort te verliezen bij een snelle omkleedsessie.

Horloge

Waarom een horloge dragen als je altijd een mobiel op zak hebt? Omdat je jouw mobiel niet constant in je hand hebt (lees: items goed opbergen voor zakkenrollers) en je niet elk kwartier je moneybelt onder je shirt tevoorschijn wilt toveren, enkel om te weten of je je bus nog gaat redden. De investering die iedere man moet maken.

Slot

Een lichtgewicht kabelslot om precies te zijn. Ook een slotje voor het afsluiten van je tas of kluis is een aanrader, maar wij doelen op het soort slot dat jou uit de brand helpt wanneer er geen kluis in de wijde omtrek te vinden is. Door een klein kabelslot maak je jouw backpack met gemak vast aan je bed, zodat jij geen stress hoeft te hebben als je er een paar uurtjes op uit wil.

Better safe than sorry

Slippers

Fancy strandslippers, die liever niet nat mogen worden? Helemaal niet handig. Ga voor de simpele variant, ook al is het alleen om ’s nachts even naar het toilet te kunnen of geen voetschimmel op te lopen tijdens het douchen.

Zakdoekjes

Zakdoekjes: voor de vieze handen, snotterige neuzen of bij een gebrek aan wcpapier.

Desinfectiehandgel

Voor ná het gebrek aan wcpapier. Zonder te prutsen met ielige stukjes zeep, je handen gewoon met wat desinfectie insmeren en je bent weer ready to go.

Diarreeremmers

Deze heeft weinig toelichting nodig. Water in het buitenland is vaak niet te drinken, maar wordt wel in voedsel verwerkt. Met vervelende gevolgen nadien.

EHBO-kit

Inclusief DEET-muggenspray, tekenpincet en een setje pleisters: essentiële items. Your future self will thank you.

Condooms

Yes, toch nog een beetje sexiness. Mocht je het voor elkaar krijgen een comfortabelere plek te fixen dan de slaapzaal waar je met nog 10 anderen ligt, good for you! Maar wees ook nu goed voorbereid, je weet namelijk nooit wat voor narigheid je allemaal mee terug naar huis neemt. En dat zou de stemming toch wel aardig bederven.

Zorg voor jezelf dat je alle items af kunt strepen, zodat jij je alleen nog zorgen hoeft te maken om het halen van die vlucht. Off to go! En wil je je familie en vrienden thuis altijd op de hoogte kunnen houden van jouw backpack avontuur? Check dan de goed de roamingkosten van het desbetreffend land via de handige kaart op UnitedConsumers. De tarieven voor buitenbundel-gebruik lopen namelijk erg uiteen en verschillen per land en per provider.

Afbeeldingen via