Nieuwe ervaringen

Van vrijwilligerswerk tot het leren van een nieuwe taal, of van het simpelweg opdoen van nieuwe ervaringen tot het leren kennen van andere reizigers. Reizen is enorm goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Na maanden tijd zie je die verloren klasgenoot terugkeren van zijn vette bestemming met een bruine gloed op zijn gezicht, en nog veel belangrijker, met een grijns van oor tot oor. Een grijns die niet meer weg te slaan is, die zegt: dit was MIJN reis. En dit gaat mijn leven lang invloed hebben op wie ik ben en ben geworden.

alleen reizen man man

Het juiste moment

Tijd om er zelf werk van te maken. Verbonden aan je werk, vriendin of andere ‘verplichtingen’? Helaas… Nee, ook dit valt te relativeren. Een maandje ertussenuit moet te regelen zijn. Zit je nog zonder kinderen, dan is dit juist hét moment. Het moment dat je nog onafhankelijk bent van vanalles. De echte afhankelijkheid komt nog.

Alleen vs. samen

En ga dan vooral alleen, omdat we daar oh-zoveel-van-leren. Nee maar serieus, leuk zo’n tripje naar Rome samen met je meisje, waar je dan een week lang de toerist uithangt door de lekkerste Italiaanse restaurants af te struinen. Maar ga je alleen, dan kom je pas echt ergens. Je bent volledig aangewezen op jezelf. Wat dit inhoudt? Jezelf redden in een onbekende taal, in je eentje op zoek gaan naar plekken om te overnachten en eigen nieuwe vrienden maken. Want dat doe je 10 x makkelijker als je aan niemand vastzit.

Ongekende vrijheid

Aan alleen reizen zitten ontzettend veel vrijheden verbonden. Hoe fijn als je een op gegeven moment een hele dag onderuit gezakt in het park een boek wil lezen en op een gegeven zélf kunt bepalen wanneer jij honger hebt en terug wil naar het hostel / appartement? Of wanneer je onderweg toch maar een andere route wil nemen of spontaan de boot pakt naar dat onbekende eiland met je nieuwe beste vrienden? Kan allemaal. Even geen rekening houden met anderen.

alleen reizen man man 5

Helemaal op jezelf aangewezen

Tuurlijk, alleen reizen is soms ook gewoon heel kut. Je eet ineens constant in je eentje, moet je eigen dopjes weten te droppen in een onbekende taal, je hebt geen schouder om op uit te huilen als even alles tegen zit (lees: portemonnee gestolen, drinken gelekt in je tas, pijn in je voeten terwijl je bepakt bent met zware bagage en niemand je even helpt met tillen, alle kosten voor eigen rekening…) Maar het leert je ook een hoop.

Het grote voordeel

Bekijk het van de zonnige kant. Ben je wat ouder en ga je dan pas de wereld verkennen, dan zitten daar bepaalde voordelen aan verbonden. Voornamelijk: je hebt simpelweg meer budget. Zo moeten veel backpackers enorm op de centen zitten en hun vliegtickets bij elkaar sprokkelen, of nog waarschijnlijker: eerder ervoor kiezen 15 uur lang in een luidruchtige bus te zitten, dan voor een paar tientjes meer voor een comfortabele oplossing te gaan. Ook weet je al beter wat je wil, door alle jaren aan levenservaring, en bent hierdoor beter in het maken van keuzes voor jezelf.

Je hoeft je niet per se weer 18 jaar te wanen om in één of andere identiteitscrisis terecht te komen als aanleiding voor jouw reis. Die hebben we nu ook nog vaak genoeg. Nog steeds weten we niet precies wat we moeten met ons leven. Welke keuzes we moeten maken. Waar we nou eigenlijk het meest gelukkig van worden. En vooral op welke manier we oud willen worden. De oplossing? Lekker gaan reizen!