De aanschafprijs van een iPhone 11 Pro of een iPhone 11 Pro Max is behoorlijk hoog. Beide toestellen behoren tot de duurste types in de markt. Zo mag je voor de iPhone 11 Pro zo’n 1.070 euro aftikken. De grote broer, de Pro Max uitvoering, kost zo’n kleine honderd euro meer. Dat zijn forse bedragen, maar je krijgt je er dan ook veel voor terug. Die hoge prijzen zijn wederom een reden voor vraagtekens. Is het nog wel te verdedigen om meer dan duizend euro te vragen voor een smartphone, het blijft immers gewoon een mobiele telefoon.

NBC onderzocht de productiekosten van de iPhone 11 Pro Max

De discussie over de prijs van een iPhone toestel was voor NBC aanleiding om er een kort onderzoek aan te wijden. Zo worden de meeste onderdelen afzonderlijk bekeken en komen we te weten wat de verschillende onderdelen kosten. Door een simpele berekening erop los te laten komen we uiteindelijk de feitelijke productieprijs te weten.

iphone 11

Kostprijs per onderdeel

Het zal je niet verbazen dat enkel de productie van een iPhone een flink stuk lager is dan de verkoopprijs. De kost het display ‘slechts’ 66,50 dollar, de batterij 10,50 dollar en het driedubbele camera-ontwerp heeft een prijskaartje van 73,50 dollar. Valt mee zou je denken, zeker als je beseft dat Apple voor de processor, het geheugen en de modems 159 dollar in rekening brengt. De resterende onderdelen zoals de sensoren, assemblage en dergelijke, kost 181 dollar. In totaal betekent het dat Apple slechts 490,50 kwijt is aan iPhone 11 Pro Max. Dat is dus minder dan de helft van de verkoopprijs in de winkel. We moeten daarbij wel aantekenen dat ik de productiekosten geen post voor research, ontwikkeling en marketing is inbegrepen.

De winstmarge op wijn in een restaurant is hoger

Is met dat kostenplaatje de verkoopprijs verdedigbaar? Zeker wel. In de meeste gevallen is de verkoopprijs vaak het dubbele van de inkoopprijs. Mocht je de iPhone 11 Pro of iPhone 11 Pro Max nog steeds te duur vinden, vraag jezelf dan af of het wijntje wat je in je favoriete restaurant drinkt, eigenlijk ook niet veel te duur is. Die gaat immers wel een paar keer over de kop voordat de fles bij jou op tafel belandt.