Als het gaat om iPhone gebruikers, dan is de groep onder te verdelen in twee kampen. Het eerste kamp koopt elk nieuw model, terwijl het andere kamp juist een afwachtende houding aanneemt en kiest voor een degelijk toestel dat echt beter is. Heb je dus nog steeds een iPhone X of zelfs nog een iPhone SE, dan is de iPhone 11 serie het moment om je oude toestel in te ruilen. Wij checkten de verschillen tussen de iPhone 11 en de iPhone 11 pro via iPhone.nl. Met name de iPhone 11 Pro is koren op de molen voor de liefhebber die echt op zoek is naar een state-of-the-art toestel.

Iphone 11: de camera

Behalve bellen, wil je met je smartphone ook goede foto’s kunnen maken. Het gaat al lang niet meer om de selfie, maar om allerlei soorten foto’s. Het dual-camera systeem van de iPhone 11 beschikt over twee lenzen. Naast de gewone lens, treffen we ook een groothoeklens aan. Zo kun je heerlijk uitzoomen en alles in beeld krijgen wat van belang is. De iPhone onderscheidt zich op dit punt met een derde lens, de zoomlens die we nog kennen van de iPhone XS. Het in- en uitzoomen gaat met die derde lens dus nog soepeler, bovendien ben je een stuk flexibeler. Ideaal als je bewegende object of actiemomenten wilt vastleggen. Naast het verschil in het aantal lenzen en de daarbij horende extra mogelijkheden, beschikken beide uitvoeringen over een nachtmodus. Hiermee maak je ook in het donker de mooiste foto’s.

iphone 11

De verschillen in display: OLED en LCD

Als je voorkeur uitgaat naar een handzame smartphone met voldoende mogelijkheden, dan is er in feite maar een keuze: de iPhone 11 Pro. Het grote voordeel: je kunt kiezen uit twee formaten. De Pro versie is beschikbaar in zowel een 5,8-inch als een 6,5-inch uitvoering. De iPhone 11 daarentegen is slechts beschikbaar in een 6,1-inch uitvoering. Voor die tussenmaat is overigens bewust gekozen omdat een dergelijke afmeting voor de meeste gebruikers ideaal is. Ben je echter helemaal weg van een kleiner model, dan ben je in feite gedwongen om te kiezen voor de Pro versie.

Ook wat betreft de kwaliteit van het display is er een aanmerkelijk verschil tussen beide versies. Zo is de iPhone 11 voorzien van het traditionele LCS-scherm, terwijl de Pro versie is voorzien van een OLED-scherm. Dat is een aanzienlijk kwaliteitsverschil. Het OLED-scherm heeft een duidelijk betere contrastverhouding wat het bijzonder prettig maakt om naar te kijken. Zwart is dan ook echt zwart en de kleuren komen op een OLED-scherm veel beter tot hun recht.

iphone 11 pro verschillen

Verbeterde accuduur

Een van de grote wensen van zowel Apple als de gebruikers is in vervulling gegaan. Beide toestellen hebben een accu gekregen die veel langer meegaat dan de accu’s waar de voorgangers het mee moesten doen. Zo gaat de accu van de iPhone 11 een uur langer mee dan de accu van de iPhone XR. Dat lijkt een aardige verbetering, maar de verbeteringen in de accu zijn pas echt duidelijk als je kijkt naar de iPhone Pro. Laatstgenoemde heeft een accuduur die vier maal langer meegaat dan de accu van de ‘oude’ iPhone XS. De iPhone 11 Pro Max doet daar zelfs nog een schepje bovenop en spant met een verlenging van vijf uur de kroon.

Niet onbelangrijk: het prijsverschil

Niet geheel onbelangrijk is de prijs. Het instap model is met een prijs van 809 euro nog steeds duur. Zeker als je kijkt naar de verschillen en de geringe opslagcapaciteit van slechts 64 GB is het een duur toestel. De Pro uitvoering is in de meest eenvoudige samenstelling met een prijskaartje van 1159 euro ook niet goedkoop, maar dan heb je wel een top toestel in huis. De Pro Max uitvoering, de grootse telefoon van Apple is ‘slechts’ 100 euro duurder. De prijzen zijn uiteraard richtprijzen en kunnen per provider verschillen.