Extraverte en introverte mensen

Nu blijkt dat veel mensen afknappen op dit stereotype verkoper. Ze houden er niet van wanneer ze gedwongen worden tot aankoop. Natuurlijk is dit niets nieuws, maar waarom zijn het toch altijd de extraverte personen die aangenomen worden voor dit soort banen? Kunnen introverte mensen dit wellicht niet beter?

Extravert

De extraverte persoon wordt gezien als iemand die goed kan verkopen. Zij krijgen energie door de interactie met anderen. Ze zijn sneller en reageren gevat in een gesprek, maar ze nemen het minder nauw met de feiten. Eigenschappen van extraverte personen zijn spontaan, zelfverzekerd, levendig, makkelijke spreker, direct, minder goed in luisteren en opdringerig. Die laatste twee zorgen er waarschijnlijk voor dat de klant minder fan is.

introvert-extravert-manman

Introvert

Een introvert persoon ervaart de wereld van binnenuit en stemt daar zijn handelingen op af. Ze halen energie uit hun eigen gedachten en gevoelens. Introverte mensen verwerken informatie op een precieze manier, wat zich uit in een concrete taal. De eigenschappen zijn geduldig, rustig, bescheiden, aarzelend en ze kunnen goed luisteren en analyseren. Uit onderzoek blijkt dat een effectieve manier van verkopen bestaat uit het begrijpen van de klant, luisteren naar de klant en hierop reageren. En dit is waar introverte mensen sterk in zijn.

introvert-werk-manman

Vroeger en nu

Toch wordt er vaak voor de extraverte persoon gekozen als verkoper. En een aantal jaren geleden waren deze personen geknipt voor dit soort banen, omdat dit toen vooral bestond uit ‘cold calling’. Extraverte mensen hebben een dikke huid en kunnen wel tegen een stootje wanneer de man aan de andere kant van de lijn chagrijnig reageert. Maar aangezien bijna niemand meer een vaste lijn in huis heeft, is dit soort marketing overbodig geworden. Tegenwoordig is deze vorm van marketing vervangen door e-mailmarketing. Bij e-mailmarketing is het belangrijk dat je het vermogen hebt om de wereld door de ogen van de klant te zien en dit toe te passen op de situatie van de klant. Dit zijn kwaliteiten die introverte mensen meer bezitten en dus tegenwoordig geschikter zijn voor een baan in de sales.

Of je nu een introvert of een extravert persoon bent, uiteindelijk bereik je met deze kwaliteiten die elke man moet bezitten het meest.