Hoe moet ik indruk maken op mijn schoonouders?

Met de feestdagen naar de familie van jouw partner. Niks mis mee toch? Nee, het is geen standaard brief voor ellende en getier. Het kan alsnog een mega leuke avond worden, mits je een beetje voorbereid bent.

De beste of de ergste schoonouders van de wereld, ze gaan het allemaal op prijs stellen als jij met deze tips indruk op hen probeert te maken.

1. Kennis is macht

Een standaard slogan die je zelfs bij het bezoeken van je schoonouders kan toepassen. Zorg ervoor dat je weet waar ze van houden en wat ze haten. Als je over iets praat wat iemand graag doet, dan zal hij of zij het een stuk aangenamer vinden als je met diegene praat. Het gesprek loopt een stuk vlotter als je over iets praat wat zij leuk vinden, dan dat je de hele tijd over voetbal gaat beginnen terwijl ze voetbal haten.

2. Jezelf zijn

Als je meegaat met kerst, dan is de relatie wel iets meer dan alleen een korte fling met hun dochter. Zorg er daarom voor dat je wel jezelf bent, anders kan je de rest van de relatie iemand anders gaan spelen bij die familie. Iets beleefder zijn dan normaal en anders praten dan bij je maten is zeker aan te raden, maar dwaal niet te veel af van jouw eigen karakter.

3. Wees proactief en help waar nodig

Er is niks ergers dan iemand die in zijn stoel gaat zitten en wachten totdat het eten er is. Je bent een gentleman, so act like it. Bied je hulp aan en wees proactief. Zie je dat hulp welkom is en nodig, stap op en help even. Jouw ouders vinden het fijn als je wat doet, maar deze mensen zijn ook gewoon ouders en vinden dat ook fijn. Je bent niet in een restaurant.

met kerst naar schoonfamilie

4. Kleed je gepast

Zorg ervoor dat je de gepaste kleding aan hebt. Kom met kerst niet in je joggingbroek aanzetten, maar ook niet in een pak. Ga niet voor iets té netjes, maar ook niet iets wat er té comfortabel uitziet. Check even de outfits voor de kerst, en dan vind je ook de smart look die jij moet hebben om indruk te maken op de schoonouders.

5. Ga absoluut niet lopen kleffen

Dit is misschien wel een goede algemene tip voor wanneer je in publieke ruimtes bent, maar bij je schoonouders geldt deze nog wel iets erger. Kleffen met iemands dochter voor zijn neus is niet echt wat je wil. Hoe zou jij het vinden als één of andere gast dat bij jouw dochter zou doen? Precies. Het is tevens een blijk van respect naar de ouders toe als je dat niet doet.

6. Beantwoord niet alleen maar vragen, maar stel ze ook

We kennen allemaal wel het fenomeen dat je wordt gebombardeerd met vragen als je net in een andere familie komt. Deze mensen zitten al een eeuwigheid met elkaar en het is alleen maar mega interessant als er zo’n nieuwe knaap bij komt. Het is natuurlijk gepast om vragen te beantwoorden, maar vergeet niet om ook vragen te stellen. Zo toon je interesse en kom je ook wat te weten over jouw schoonouders.

7. Overdrijven is ook een vak

Het is vanzelfsprekend dat je beleef bent, aardig doet en helpt waar nodig, maar overdrijven is ook een vak. Niemand zit te wachten op een hielenlikker of iemand die alleen maar non stop in de keuken aan het helpen is. Sla niet door in je aardige karakter, en nogmaals: wees jezelf.

indruk maken schoonouders

8. Neem even wat gas terug

Nogmaals, jezelf blijven is het belangrijkst. Maar als jij degene bent die normaal bij je vriendengroep op de tafel gaat staan om iedereen tot de orde te roepen en vervolgens de hele meute aanstuurt om iets te doen, laat dat even thuis. Neem even wat gas terug en bombardeer op jouw beurt niet de familie met jouw verhalen en aanwezigheid.

9. Wees bescheiden

Niemand houdt van een wijsneus in zijn huis die gaat opscheppen over alles wat hij heeft bereikt. Als je indruk wil maken op haar ouders, dan is het misschien slim om niet meteen alle prestaties die je hebt behaald op te noemen. Wees bescheiden, maar wel eerlijk als er naar gevraagd wordt.

10. Maak er een gezellige avond van

Dit is misschien wel eentje die iedereen vergeet. Tuurlijk, je wil goed overkomen en gaat op van alles en nog wat letten. Je moet niet vergeten dat je er ook gewoon een gezellige avond van moet maken en een beetje lol moet trappen. Het zijn tenslotte ook maar mensen en als zij zien hoe blij hun dochter met jou is, dan heb je al een aantal streepjes voor.