Hoogste noteringen in 2019 op IMDb

Uiteraard is 2019 nog volop bezig, dus daarom gaat het hier om een voorlopige lijst. Met films van Quentin Tarantino en Martin Scorsese die nog dit jaar uit gaan komen, zou het goed kunnen dat er titels omlaag zouden vallen. Opvallend ook is dat het merendeel een serie is. Sterker nog, slechts één van de tien titels is een film, de rest allemaal series. Voor de series geldt wel dat het gaat om de seizoenen die dit jaar zijn uitgekomen, niet de gehele serie. Volgens die logica zou Game of Thrones met een 9,4 hoog in de lijst komen te staan. Maar voor 2019 specifiek geldt alleen seizoen 8, en, nou ja, dat haalt bij lange na de lijst niet. Voor de cijfers van de seizoenen van de series zijn alle cijfers van de individuele afleveringen bij elkaar opgeteld en is daar vervolgens het gemiddelde van genomen. Hieronder de lijst met de hoogste noteringen op IMDb tot dusver.

 

The Punisher

Dit jaar kwam het tweede seizoen van de Britse Netflix Original The Punisher. De serie weet het hoge niveau van het eerste seizoen vast te houden. Jon Bernthal is marine veteraan Frank Castle. Zijn gezin wordt vermoord en het enige wat Castle wil, is het wreken van hun dood. Als hij achter een vergaand complot komt, wordt hij de vigilante die bekend staat onder de naam The Punisher.

IMDb-rating: 8,6

 

Big Little Lies

Ook voor Big Little Lies geldt dat het gaat om het tweede seizoen, waarvan de finale aflevering afgelopen zondag bij HBO op de Amerikaanse tv te zien was. Aanvankelijk was Big Little Lies een miniserie, maar na het succes van seizoen één kwam er toch een vervolg. Na een hoop drama en onenigheid, zijn vijf vrouwen in de Californische kustplaats Monterey door ontwikkelingen in seizoen één aangewezen op elkaar. Voor seizoen twee voegde Meryl Streep zich bij de cast, die een kwaadaardige schoonmoeder van een van de vrouwen speelt.

IMDb-rating: 8,7

 

Veep

Het zevende seizoen van comedyserie Veep dat in april van 2019 uitkwam, was ook het seizoen waarmee de show afscheid nam. Nog een keer zien we Selina Meyer, gespeeld door Seinfeld-coryfee Julia Louis-Dreyfus, en haar staf, als ze voor de laatste keer een greep naar het presidentschap van de Verenigde Staten doet. Dat het politieke spel soms hard gespeeld, wisten we. Maar hoe ver zal een machtsbeluste egocentrist gaan om de top van de ladder te bereiken.

IMDb-rating: 8,7

 

Avengers: Endgame

En dan zijn we toch aanbeland bij de enige film in de lijst. Endgame breekt deze zomer alle records. Niet alleen is het absoluut de duurste film van het jaar of de hoogste scorer op IMDb, het is sinds enige dagen ook de film die het meeste opbracht van alle films ooit. Top op heden was dat sinds 2009 James Camerons Avatar met een opbrengst van 2,788 miljard dollar. Daar gaat Endgame nu dus overheen. Het is het zoveelste succes voor Marvel Studios.

IMDb-rating: 8,7

 

Stranger Things

Van Stranger Things kwam onlangs het derde seizoen op Netflix. Deze serie draait om de mysterieuze verdwijning van een kind in de fictieve plaats Hawkins, Indiana. Wat ooit een rustige en vredige gemeenschap was, wordt opgeslokt door duistere bovennatuurlijke krachten en obscure overheidsinstanties.

IMDb-rating: 8,8

 

Barry

Barry was een aangename verrassing van voormalig Saturday Night Live-comedian Bill Hader. In Barry speelt hij het droge titelpersonage, een huurmoordenaar die niet in de weg gezeten wordt door iets als gevoelens. Het tweede seizoen verscheen dit jaar op de Amerikaanse tv en doet het met een 9,0 op IMDb zelfs beter dan seizoen één.

IMDb-rating: 9,0

 

When They See Us

Deze Netflix Original miniserie van filmmaakster Ava DuVernay is drama over een opzienbarende zaak uit 1989, waarbij een jonge jogster slachtoffer wordt van een brute verkrachting. Door racisme en regelrecht absurd politiewerk worden vijf Afro-Amerikaanse jongeren van tussen de 14 en de 16 jaar oud ten onrechte veroordeeld voor de verschrikkelijke daad. Pas vele jaren later worden de vijf vrijgesproken in de zaak.

IMDb-rating: 9,1

 

The Boys

Deze keiharde actieserie debuteerde met het eerste seizoen dit jaar. Een team van superhelden onder aanvoering van Billy Butcher (Karl Urban) gaat op pad om andere, corrupte superhelden, die bepaald niet de juiste mentaliteit hebben en hun krachten lang niet altijd voor het goede gebruiken, te ontmaskeren. Een tweede seizoen van de serie is al aangekondigd.

IMDb-rating: 9,2

 

Our Planet

Nummer twee in de lijst is verrassend genoeg weggelegd voor een natuurserie van Netflix. Met de mooiste haarscherpe natuurbeelden en de apartste dieren doen natuur-documentaires het goed. Netflix besloot ook een duid in het zakje te doen met Our Planet. Het eerste seizoen telt acht afleveringen en natuurlijk zijn die van commentaar voorzien door sir David Attenborough.

IMDb-rating: 9,3

 

Chernobyl

De absolute topper van deze lijst is natuurlijk de HBO miniserie Chernobyl. In vijf zenuwslopende afleveringen wordt ragfijn uitgeplozen hoe in godsnaam een volledige kernreactor tot ontploffing kan komen, welke fouten eraan vooraf gingen en welke fouten er gemaakt zijn in de nasleep. Want let wel, als een nucleaire reactor ontploft, loopt een compleet continent gevaar. Chernobyl geeft een confronterende weergave van de Sovjet Unie, maar ook van de vele individuen die hun leven in de waagschaal gelegd hebben om miljoenen anderen te redden.

IMDb-rating: 9,5

 

Meer IMDb? Dit zijn de hoogst genoteerde films van 2018 op IMDb.