Onzekere tijden en de huizenmarkt

In deze onzekere tijden rijst vaak de vraag of het wel verstandig is om een woning te kopen in plaats van te huren. Het huren van een woning biedt flexibiliteit en vrijheid, vooral als de economische omstandigheden onzeker zijn. Bovendien zijn de huizenprijzen vaak hoog en is de concurrentie hevig. Aan de andere kant kan het kopen van een woning op lange termijn financiƫle stabiliteit en waardeopbouw bieden.

Het maken van de juiste keuze tussen huren en kopen is afhankelijk van individuele omstandigheden, zoals de financiƫle situatie, levensstijl en toekomstplannen. Juist omdat er zoveel factoren kunnen meespelen, kan het soms lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Waar moet je bijvoorbeeld beginnen om te kijken of kopen of huren voor jou de beste optie is? Gelukkig zijn er hypotheekexperts die hier meer over weten en ons graag een handje helpen.

Een huis kopen of toch huren in 2023?

In deze onzekere tijden komt de vraag regelmatig naar voren of het verstandiger is om een huis te kopen of te huren, gezien de ontwikkelingen op de woningmarkt. Is het misschien verstandiger om tijdelijk te huren en af te wachten hoe de koopmarkt zich ontwikkelt?

huis kopen of huren 2023

In een interview legt hypotheekexpert Paul de Vries uit dat kopers over het algemeen twee risico’s lopen. Je moet in eerste instantie natuurlijk de kosten van dit moment en die van de toekomst kunnen dragen. Als tweede risico moet je als koper ook altijd denken aan een mogelijke waardevermindering van een woning. Dit zijn twee dingen waar je als huurder bijvoorbeeld minder tot helemaal geen last van hebt. Aan de andere kant, als huurder is het ontzettend lastig om een woning te vinden die qua maandelijkse kosten vergelijkbaar is met een koophuis.

Hypotheekexperts over dalende en stijgende huizenprijzen

Dan is er volgens de hypotheekexperts ook nog de schommelingen in huizenprijzen. Na een daling komt er ook altijd weer een stijging, waarna er weer een daling komt. Dit is nou eenmaal hoe het op de huizenmarkt werkt. Deze onzekerheid is ook wat de keuze tussen een huur- of koopwoning zo lastig maakt. De Vries stelt ook dat het daarom gevaarlijk is om je teveel te focussen op de ontwikkelingen die op korte termijn plaatsvinden. Het is wat hem betreft voornamelijk een kwestie van afwachten en eigen belangen afwegen. Of de huurprijzen binnen de particuliere sector echter ook zullen dalen zoals dat bij koopwoningen gebeurt, is nogal twijfelachtig. De koopmarkt heeft hier volgens experts weinig invloed op terwijl de vraag naar huurwoningen wel hoog blijft.

Welke keuze is het beste?

Hoewel de vraag of kopen of huren beter is op de huidige woningmarkt veel discussie oproept, benadrukken woningmarktexperts dat kopen financieel gezien nog steeds gunstig kan zijn vanwege de grotere woonkwaliteit die je voor hetzelfde geld krijgt. Bovendien wijst historische data erop dat huizenprijzen na een daling meestal weer stijgen. Terwijl de markt zich mogelijk op een kantelpunt bevindt, is het raadzaam geduldig te zijn en de ontwikkelingen de komende maanden af te wachten alvorens een definitieve beslissing te nemen.

Lees ook: Dit is de hoogte per hypotheek op basis van je salaris.