Hoogte hypotheek op basis van je salaris

De hoogte van de hypotheek die je kunt aanvragen is voor het grootste gedeelte afhankelijk van je salaris. Hoe hoger je inkomen is, hoe hoger je potentiële hypotheek.
Maar daarnaast speelt de vorm van je contract ook mee. Zo zal de hypotheekverstrekker je met een vast contract of een werkgeversverklaring je namelijk sneller een zak met geld uitlenen.

Echter is de hoogte van je hypotheek ook afhankelijk van andere factoren. Zo wegen eventuele schulden, eigen geld en je zogenoemde financiële verplichtingen ook mee. Financiële verplichtingen zijn onder andere je studieschuld, een lening of een doorlopend krediet. Hoe meer je van deze verplichtingen hebt, hoe lager je toetsingsinkomen zal uitvallen en dat is een probleem, want hoe lager je toetsingsinkomen, hoe lager ook uiteindelijk je hypotheek.

Tot slot wordt ook nog de huidige hypotheekrente meegenomen in de bepaling van de hoogte van je hypotheek. Omdat je hypotheek namelijk in feite een lening is voor je woning, betaal je over deze lening hypotheekrente. De hoogte van de rente bepaalt deels hoeveel jij per maand aan hypotheeklasten betaalt. Een lagere hypotheekrente leidt namelijk tot lagere maandlasten.

Zoveel geld kun je lenen

Na al deze factoren te hebben besproken kunnen we je eindelijk vertellen hoeveel geld je kunt lenen op basis van je salaris. Zo kun je als je alleenstaand met het minimumloon een hypotheek aanvragen van € 74.943. Vervolgens kun je met een modaal inkomen van € 40.000 een hypotheek van € 167.770 aanvragen. Mocht je het geluk hebben om 1,5 modaal te verdienen dan staat er een hypotheek van ongeveer € 262.143 op je te wachten, wat zeker geen slecht bedrag is!

Voor deze indicatie zijn eventuele schulden of financiële verplichtingen niet meegenomen, maar ook niet het salaris van een eventuele partner, waardoor jouw hypotheek bij het berekenen uiteindelijk lager of hoger uit zou kunnen vallen.