Hoe kan jij je uitgaven verlagen in 2023?

Het is altijd een lastig moment als je vaste lasten in een keer van je rekening worden afgeschreven. Los van elkaar lijken ze mee te vallen. Maar met de stijgende prijzen van energie en gas en de boodschappen die alleen maar duurder worden, ‘verdwijnt’ er iedere maand toch weer heel wat geld. Maak je vooral niet druk, want met deze vijf tips kun je je uitgaven in 2023 verlagen.

1. Koop groter in bij de supermarkten en let op deals

De boodschappen zijn waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als we het hebben over het verlagen van je uitgaven. Dat is niet meer dan logisch. Je geeft vaak veel meer uit in de supermarkt dan je denkt. Daarom is het verstandig om maximaal twee keer per week boodschappen te doen. Zo koop je namelijk precies wat je nodig hebt voor die week en raak je niet in de verleiding om ook nog andere lekkernijen af te rekenen. Daarnaast is het goed om ook op deals te letten. Wanneer er een goede aanbieding is, kun je er maar beter veel van meenemen voordat je het de week erna voor de volle prijs koopt.

2. Stop lopende abonnementen en schakel over op goedkopere abonnementen

Check ook je abonnementen, want misschien betaal je nu wel voor een sportschool abonnement terwijl je nooit gaat. Of heb je een duur telefoonabonnement? Dan is het verstandig om dit vooral stop te zetten of voor een goedkoper Sim Only abonnement af te sluiten. Dit is aan het einde van de rit goedkoper dan wanneer jij een abonnement neemt waarbij jij ook betaalt voor een nieuw toestel. Ook is het slim om eventueel je bundel naar boven of beneden aan te passen wanneer jij de overige data of minuten toch niet gebruikt. Dat scheelt toch weer.

telefoonabonnement aanpassen

3. Energieverbruik thuis omlaag

Kleine stapjes kunnen een groot verschil maken en dat geldt ook zeker voor het energieverbruik in huis. Maak er bijvoorbeeld een sport van om iets korter te douchen en steek in het vervolg vaker kaarsjes aan of kruip onder een deken op de bank zodat de verwarming niet zo hoog hoeft te staan. Dit zijn natuurlijk de dingen waar je direct aan denkt. Maar wist je eigenlijk al dat stekkers in het stopcontact ook een ontzettende energievreters zijn?  Zo gebruiken stekkers die in het stopcontact zitten altijd stroom, ondanks dat het desbetreffende apparaat uit staat en dat wil je natuurlijk niet. Haal dus vooral de stekkers van je scheerapparaat, koffiezetapparaat en laptop eruit voordat je de deur uitgaat.

4. Bekijk je verzekeringen en pas aan indien nodig

Ook een goede tip om weer eens naar te kijken, zijn je verzekeringen. Wellicht staat je reisverzekering onnodig op werelddekking? Of heb je lopende verzekeringen die onnodig zijn? Het kan namelijk best zijn dat je veel premie betaalt voor dingen die je nu helemaal niet meer zo belangrijk vindt, zoals die smartphone die een aantal jaar geleden nog erg veel waard was, maar dat inmiddels niet meer is.

5. Verlaag je hypotheeklasten door sneller af te lossen

Last but not least is het ook verstandig om je hypotheeklasten sneller af te lossen, want dit kan een groot verschil maken op je maandelijkse vaste lasten. Mocht je nog een buffer hebben, dan is het verstandig om deze hiervoor in te zetten. Bespreek dit altijd eerst met een hypotheekadviseur. Het zou namelijk ook zo kunnen zijn dat je aan het einde van de streep uiteindelijk toch niet goedkoper uit bent.