Zo moet jij je horlogeband vervangen

Je horloge kan bij verkeerd gebruik al snel vol zitten met krasjes en kleine beschadigingen. Ga je er dus niet goed mee om, dan zal dat mooi, nieuwe klokje er binnen de kortste keren uitzien als een tweedehands exemplaar. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Dergelijke beschadigingen zijn eenvoudig te voorkomen. Met name bij het vervangen van de horlogeband is de kans op een beschadiging van het horloge aanzienlijk.

Met beleid los maken

De meest eenvoudige manier om onnodige beschadigingen te voorkomen is door het horloge met beleid vast te maken en met dezelfde zorg los te maken. Dankzij de Instagram-post van Horologer zien we wat de gevolgen zijn als je dit te achteloos doet. Overigens is hij niet zomaar een liefhebber van mooie horloges, hij is, naar eigen zeggen, de koning van de horlogemakerij. Niet zelden laat hij zijn publiek kennis maken met de wondere wereld van het horloge en laat met veel liefde zien hoe je bijvoorbeeld de Rolex Daytona uit elkaar kunt halen en de Rolex Milgauss kan monteren. De man uit Noorwegen heeft een bijzondere voorkeur voor Rolex, maar zijn tips voor het verwijderen van een horlogeband kunnen op elk luxe herenhorloge worden toegepast.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Watchmaker (@horologer)

Beschadigingen door ondeskundig gebruik

Het vervangen van de horlogeband lijkt een fluitje van een cent. Ondeskundige handelingen kunnen echter snel leiden tot een beschadiging. Gelukkig is er een manier om dit zodanig te doen dat je niet bang hoeft te zijn voor ongewenste beschadigingen.

Horologer gebruikt een speciaal door Rolex vervaardigd stuk gereedschap om de band te verwijderen en het aan het uurwerk weer te bevestigen. Natuurlijk is Rolex niet het enige mark wat dergelijk gereedschap adviseert, een alternatief is beschikbaar van het merk Bergeon.

Investeren in degelijk gereedschap

Een veerstang-tang is verkrijgbaar bij gespecialiseerde leveranciers, maar kan ook online besteld worden. Als het er voor over hebt om een high-end veerstang- tang aan te schaffen, hou dan rekening met een prijskaartje van ongeveer 140 euro. Goedkopere opties zijn er ook, maar de vraag is of je daar echt mee geholpen bent. Met andere woorden, wil je serieus aan de slag gaan, investeer dan in een goed stuk gereedschap.