Elke baby is uniek en het voedingsschema voor de baby tot 3 maanden is daarom ook een richtlijn. Hoeveel voeding een baby tot 3 maanden nodig heeft, hangt af van hoeveel hij weegt. Een baby die iets zwaarder is, zal ook iets meer nodig hebben. Doordat baby’s ook als een speer groeien, verschilt het per maand en in het begin per dag, wat je geeft aan je kind. Daarmee gaat gepaard dat het ook verschilt wat goede voeding voor je baby is naarmate hij ouder wordt. Naast een flesvoeding schema is wat vast voedsel na een tijdje een goed idee. Maar later meer over de baby en zijn voedingsschema. Geen zorgen, het gaat je lukken.

Hoeveel voeding heeft een baby nodig bij borstvoeding?

De eerste maanden is het altijd lastig om in te schatten hoeveel voeding jouw baby nou echt nodig heeft. Met borstvoeding kan je natuurlijk moeilijk bijhouden hoeveel voeding jouw baby binnenkrijgt en een voedingsschema voor jouw baby is dan ook lastig. Maar we gaan ons best doen.

Als je vriendin of vrouw borstvoeding geeft, dan drinkt jouw baby gemiddeld 8 tot 12 keer per 24 uur in de eerste maand. In de tweede en derde maand is het vooral goed om te kijken of jouw baby goed groeit, vrolijk is en een lekkere volle luier heeft. Dan zit je goed mannen. Het is belangrijk dat de moeder een vast schema aanhoudt met voeden, om zo wat regelmaat erin te brengen. In de tweede maand is wat meer voeding ’s avonds goed, zodat de baby wat langer door kan slapen. Bij het voedingsschema van je baby van 3 maanden is het handig om wat af te bouwen, zodat hij gewend raakt aan het slapen.

voedingsschema baby flesvoeding schema

Hoeveel voeding heeft een baby nodig bij een flesvoeding-schema?

Hanteer je in de eerste maand een flesvoeding-schema? Dan is 6 tot 8 keer per dag prima. Zorg ervoor dat je ongeveer 10 ml per keer geeft en dat je het elke dag met 10 ml ophoogt in de eerst maand. Als je baby ouder wordt, verandert ook het voedingsschema van jouw baby. Bij twee maanden is het goed om tijdens het maken van het flesvoeding schema 150 ml per kilogram te hanteren. Hoeveel voeding jouw baby dus nodig heeft, hangt af van hoe zwaar hij is. Weegt jouw baby 3,5 kilogram? Dan moet je in het voedingsschema van jouw baby 525 ml per dag opnemen.

Als jouw baby aangeeft dat hij genoeg gedronken heeft, dan is het ook prima. Je moet het er niet proberen in te duwen. Als je baby op zijn vingers gaat sabbelen of naar de borsten van je vrouw grijpt, dan kan je ook wat meer voeding geven. De juiste voeding bestaat alleen maar uit melk en aan vast voedsel hoef je pas zo rond de 4 maanden te denken. Het is niet niks een baby krijgen en je moet er echt fit genoeg voor zijn. Op latere leeftijd een baby krijgen kan ook wat problemen met zich meebrengen.

voeding baby voedingsschema

Een goed voedingsschema voor een baby van 0 – 3 maanden.

Het is lastig om een goed voedingsschema voor een pasgeboren baby te maken. Voeden op verzoek is vaak een goede oplossing in de eerste maanden. Er komt na een tijd regelmaat in. Dit zal zo ongeveer elke 3 uur zijn. De eerste maand is echter vaak voeden op verzoek en je komt tussen de 8 en 12 keer per dag uit. Dit gaat ook in de nacht door mannen, helaas. De hoeveelheid voeding die je baby ingaat, is nog niet genoeg om de nacht te overbruggen. De kleine maag van het manneke kan ook niet meer aan.

Naarmate je baby ouder wordt, komt er ook wat meer regelmaat in. Bij een flesvoeding schema kom je uit op ongeveer elke 3 uur voeden. Als de twee maanden aangetikt worden, kan je in de avond wat meer geven. Zo kan je baby wat langer doorslapen. Bij het voedingsschema voor je baby van 3 maanden, kan je wat minder geven in de avond. Hierdoor kan de baby gewend raken aan het doorslapen in de avond én jij en je dame kunnen zo ook genieten van een welverdiende nachtrust. Even wachten met de volgende baby is ook wel lekker voor het herstel van de korte nachten. Deze gaan hun tol eisen. Geloof ons maar. Het ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen is ook gedeeltelijk op het herstel na het eerste kind gebaseerd.

Het voedingsschema en jouw baby van 0 – 3 maanden

Het zijn allemaal schattingen die voor elke baby weer verschillend kunnen zijn. Dit is heel belangrijk om te onthouden. Elke baby is anders en hoeveel voeding jouw baby nodig heeft verschilt dan ook van andere baby’s. Voedsel opdringen en het voedingsschema van je baby als heilig verklaren is nergens voor nodig. Sommige baby’s houden netjes aan hun voedingsschema en andere niet. Dat is helemaal niet erg. Goede voeding voor je baby is het belangrijkst. Zijn er ongeveer 6 luiers met plas en 2 tot 5 luiers met zwaarder geschut? Groeit hij lekker en is het een levendig en vrolijk klein manneke? Dan doe je het helemaal goed. Succes, maar vooral veel plezier.