De carrière van Goldband

Goldband is een popgroep uit Den Haag, bestaande uit Boaz Kok, Karel Gerlach en Milo Driessen. Tot 2019 hielden de leden van Goldband zich nog enkel bezig met het aanbrengen van stucwerk, maar anno 2024 behoren ze tot één van de grootste namen van ons land. De naam Goldband refereert eveneens aan hun carrière als stukadoors, aangezien het verwijst naar het gelijknamige merk van stucgips. Karel Gerlach volgde een opleiding in muziekproductie en specialiseerde zich in technomuziek. Toen hij met Milo Driessen muziek ging maken verschoof de aandacht naar popmuziek, waar de band uiteindelijk ook naamsbekendheid verkreeg. Boaz Kok sloot zich als laatste aan bij de band, die in 2019 in samenwerking met de producer Wieger Hoogendorp werd opgericht.

In 2020 werd de band uitgeroepen tot 3FM Talent in de categorie beste groep én beste album. In 2021 scoorde Goldband hun grootste hit met het nummer Noodgeval, die onmiddellijk de Top 40 binnenstormde. In 2022 stond Noodgeval zelfs op de 55e plaats in de Top 2000 van Radio 2. Daarmee was Goldband dat jaar de hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst. In 2022 bracht Goldband opnieuw een megahit uit, dit keer samen met zangeres Maan onder de naam Stiekem. Dit nummer werd beloond met meerdere prijzen, waaronder de Alarmschijf bij radiozender Qmusic en de 3FM Megahit bij NPO 3FM. Tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen kreeg de band de Popprijs 2022 uitgereikt. Goldband is bovendien vaste gast op verschillende festivals, waaronder Zwarte Cross, Pinkpop en Lowlands.

Goldband op Lowlands

De mannen van Goldband plukken vandaag de dag nog altijd de vruchten van hun successen. In 2022 traden ze voor het eerst op Lowlands op. Volgens zowel bezoekers als recensenten werd hun optreden uitgeroepen tot één van de beste optredens op het festival dat jaar. Na hun optreden op Lowlands betraden hun nummers Noodgeval en Witte was direct de Single Top 100. Het is dus niet zo vreemd dat Lowlands de mannen van Goldband sindsdien meer dan graag terugziet op het festival, en bereid is daar ook flink voor te betalen. Voor hun optreden ontvangen ze dit jaar minstens 50.000 euro, wat voor een Nederlandse band een enorm bedrag is voor een uurtje optreden. Bij aanhoudend succes kan Goldband volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid nog meer geld vragen.

Lees ook: dit bedrag vraagt zanger Fred Again voor een optreden op Lowlands.