Hoeveel vakantiegeld krijg je in 2023? Career

Hoeveel vakantiegeld krijg je in 2023?

Het vakantiegeld is iets waar we het hele jaar naar uitkijken en deze maand is het eindelijk zover. Maar hoeveel vakantiegeld krijg je in 2023 nou eigenlijk? Wij zetten het voor je op een rijtje!

Vakantiegeld in 2023

Het vakantiegeld wordt deze maand gestort, wat voor veel mensen reden tot een feestje is. Dit geld wordt over een periode van twaalf maanden opgebouwd. Waarbij je bruto maandinkomen in de eerste vijf maanden van 2023 en het geld wat je vanaf juni 2022 hebt verdiend lijdend is voor de hoogte van het vakantiegeld.

Het bedrag aan vakantiegeld komt neer op 8 procent van het jaarsalaris en is dus eigenlijk een extra maandsalaris voor jou als werknemer. Dit kan je lekker uitgeven aan die welverdiende vakantie. Het is overigens niet zo dat je dit geld ook daadwerkelijk moet uitgeven aan een vakantie. Zo geven veel Nederlanders hun vakantiegeld uit aan andere dingen.

Dit jaar is het vakantiegeld anders geregeld dan in de afgelopen jaren. Zo ontvangen werknemers met een lager salaris juist meer vakantiegeld en werknemers met een hoger inkomen juist minder dan vorig jaar. Wij hebben alle bedragen voor je uitgezocht, zodat het voor eens en voor altijd duidelijk is hoeveel je in 2023 aan vakantiegeld ontvangt.

Hoe zit dat per salaris?

Volgens het ADP ontvangen werknemers met een maandloon dat lager is dan het modale loon van 3.086 euro meer vakantiegeld. Mensen met een maandloon van 1000 euro bruto ontvangen vijftien euro netto extra vakantiegeld. Werknemers met een salaris van 1250 euro bruto per maand krijgen achttien euro netto meer dan in 2022.

Werknemers die wel het modale loon van ongeveer 40.000 euro bruto per jaar verdienen inclusief vakantiegeld, zullen daarentegen inleveren dit jaar. Zo ontvangen zij achttien euro minder vakantiegeld in vergelijking met 2022. Wie twee keer het modale loon, dus 80.000 bruto per jaar verdient, ontvangt 39 euro minder vakantiegeld. Via deze link kan je uitrekenen hoeveel vakantiegeld jij krijgt in 2023.