Workaholic Elon Musk

De markante Zuid-Afrikaans-Amerikaanse ondernemer Elon Musk weet elke keer opnieuw de schijnwerpers op zich te lichten. Is het niet vanwege het vermeende kooigevecht met Facebook-CEO Mark Zuckerberg, dan is het wel vanwege zijn werkzaamheden. Hij is natuurlijk het meest bekend als Tesla CEO, nog altijd de meest verkopende elektrische auto ter wereld. Daarnaast is hij CEO van ruimtevaartmaatschappij SpaceX en zwaait hij sinds oktober 2022 de scepter over Twitter, wat hij enkele weken omdoopte in X. Ook is hij de oprichter van x.com, wat later gefuseerd met Confinity Inc. tot het hedendaagse PayPal. In 2022 was hij volgens Forbes de rijkste persoon ter wereld met een geschat vermogen van zo’n $ 232 miljard. Nog altijd is het lijstaanvoerder op de lijst van rijkste personen ter wereld, voor Bernard Arnault (oprichter van LVMH) en Jeff Bezos (oprichter van Amazon).

Maar daar heeft de 53-jarige ondernemer dan ook keihard voor gewerkt. In een interview met de Amerikaanse tv-zender CNBC vertelde hij dat hij vrijwel het hele jaar door werkt. Naar eigen zeggen zijn er slechts twee tot drie dagen per jaar waarop hij niet actief werkt. In antwoord op een vraag of medewerkers van Tesla en SpaceX elke dag naar kantoor moeten komen, zei Musk dat hij zeven dagen per week werkt, maar dat hij dat niet van anderen verwacht. Musk benoemt thuiswerken daarnaast als “moreel fout” is.

Zoveel uur per dag slaapt de Tesla, SpaceX en Twitter-CEO

In het interview vertelde Musk ook zo’n zes uur per dag te slapen. Dat is meer dan menigeen verwachte, zo blijkt. Musk zou naar eigen zeggen wel hebben geprobeerd minder te slapen, maar hoewel hij toen meer uren wakker was kreeg hij minder voor elkaar. Bovendien zou hij last hebben van hoofdpijn als hij minder dan zes uur zou slapen.

De obsessie van Musk voor lange werkdagen  is regelmatig in het nieuws. Nadat hij in oktober 2022 Twitter overnam, zei Musk tegen de BBC dat hij op een bank sliep in de bibliotheek van het hoofdkantoor van het bedrijf in San Francisco. In augustus 2018 schreef The Guardian dat Musk 120 uur per week werkte om de productie van Tesla Model 3 op stoom te houden. Het ging zelf zo ver dat hij onder zijn bureau sliep.

In hetzelfde jaar zei Elon Musk tegen The New York Times dat hij zijn verjaardag had doorgebracht op het kantoor van Tesla. “De hele avond lang, zonder vrienden, helemaal niks”, zo vertelde hij tegen de krant.