Hoeveel tijd bespaar je met een snelkookpan?

Een snelkookpan, ook wel pressure cooker of hogedrukpan genoemd, is een pan waarmee je dankzij de verhoogde druk sneller gerechten kunt bereiden. Het water kookt door de druk van 100 graden tot circa 116 graden. Hierdoor is het mogelijk om met een snelkookpan gerechten in 2/3 van de tijd te bereiden vergeleken met een gewone pan. Met een snelkookpan ben je dus in een paar minuten klaar. Je bespaart dus best veel tijd met een snelkookpan. Daarnaast is het ook nog eens gezond. Het bewaart namelijk de vitamines en mineralen goed door de afgesloten pan. Ook heeft het eten dat je klaarmaakt in deze pan minder water nodig dan met een gewone pan. Alleen maar voordelen dus.

 

Hoe energiezuinig is de snelkookpan nou eigenlijk?

Een snelkookpan is een stuk energiezuiniger dan een kookplaat of oven omdat je je maaltijd in een afgesloten omgeving gaart. Hierdoor hou je de warmte en energie in de pan en verminder je de kooktijd. Wist je dat je door deze pan te gebruiken tot wel 50% op je kookgerelateerde energiekosten kunt besparen? Door gebruik te maken van een snelkookpan kun je makkelijk besparen op je energiekosten, zonder dat je je comfort ervoor moet inleveren.

Wie op een gasfornuis kookt met gewone pannen is voor het bereiden van gerechten namelijk gemiddeld € 142 per jaar aan gas kwijt. Wanneer je van gewone pannen overstapt op de snelkookpan bespaar je al gauw zo’n € 71 per jaar. Voor de snelle rekenaar: dat scheelt de helft. Voor de personen onder ons die gebruik maken van een inductieplaat en hierop hun gewone gerechten bereiden ligt het bedrag net iets hoger dan wanneer je het op een gasfornuis bereid. Met gebruik van een inductieplaat ben je per jaar namelijk ongeveer € 157 kwijt. Maar je bespaart alsnog een kleine € 78! Een goed alternatief dus.

Nog meer lifehacks voor in de keuken? Lees dan hoe je een broodzak dicht maakt zonder knoop.