Waarom zijn eiwitten belangrijk voor ons lichaam?

Eiwitten/proteïnen zijn essentieel voor ons lichaam om dagelijks te kunnen functioneren. Ons lichaam bevat over meer dan 10.000 soorten eiwitten die overal in ons lichaam gevonden kunnen worden, van in de spieren tot aan het haar op ons hoofd. Eiwitten geven ons niet alleen energie maar herstellen ook onze cellen en zijn belangrijk voor ons immuunsysteem. Maar kan je ook te veel eiwitten/proteïnen binnenkrijgen? Het antwoord: jazeker.

Diëtiste Sapna Bhalsod zegt er het volgende over“Iedereen is anders, zo is voor een gezond persoon 0.8-1 g/kg eiwit voldoende”, legt ze uit. “Als je echter spiermassa probeert op te bouwen of een chronische ziekte hebt zoals kanker of een auto-immuunziekte kan dit oplopen tot 1-1.2g/kg of zelfs hoger”. Je kan dus te veel proteïnen binnenkrijgen als je eiwitinname je lichamelijke behoefte overschrijdt.

Hoeveel is te veel eiwitten?

Wat gebeurt er als je te veel proteïnen binnenkrijgt?

Te veel van iets is nooit goed, dat geldt ook voor de dagelijkse inname van proteïnen. De gevolgen van te veel eiwitten binnenkrijgen zijn niet mals. Overmatige hoeveelheden eiwitten die je lichaam niet gebruikt worden opgeslagen als vet. Het kan ook het LDL-cholesterol, ook wel ‘slecht’ cholesterol genoemd, en de kans op het ontwikkelen van hypertensie (hoge bloeddruk) verhogen. Ze voegt eraan toe dat mensen met gezondheidsproblemen ook negatief kunnen worden beïnvloed door een te hoge eiwitinname.

Hoeveel proteïnen is genoeg?

Voor een gezond persoon is de norm 10-35% van de dagelijkse calorie-inname. Zo’n 0.8 gram aan eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Als je aan sporten doet dan zal je al gauw 1.2-1.4 g/kg nodig hebben. En als je aan krachttraining doet en spiermassa op wil bouwen ligt het hoger: 1.6-1.8 g/kg.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat we voldoende proteïnen binnenkrijgen om gezond en sterk te blijven. “De beste bron van complete eiwitten die biologisch beschikbaar zijn, is afkomstig van dierlijke producten”, zegt Sapna Bhalsod.