Hoeveel moet je sparen voor je kind?

Kies je voor kinderen? Dan moet je goed weten waar je aan begint. Hoewel je iets unieks op de wereld zet en je overladen wordt met liefde, komen er ook andere belangrijke aspecten bij kijken. Een kind heeft vanaf de geboorte totdat ze volwassen zijn invloed op je maandelijkse uitgaven, dus moet je ervoor zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld is.

Als je aan kinderen begint, moet je dus goed weten wat je te wachten staat en waar je rekening mee moet houden. Bedragen verschillen per kind en worden afgewogen op allerlei aspecten. Wil jij je kind een zetje kunnen geven vanaf hun 18e? Dan is dit waar je rekening mee moet houden.

De kosten van je kind

Wil jij weten met welke bedragen je rekening moet houden, voordat je aan kinderen begint? Dan kun je verschillende online tools gebruiken om dit te berekenen. Er zijn handige rekentools op het internet ontwikkeld waarin je gemakkelijk en snel de naam en leeftijd van je kind invult. Vervolgens zal erachter komen welke bijdragen je krijgt voor de kostenpost van je kind.

hoeveel sparen kind studie

Financieel planner Hillekens, die vooral ondernemers en vermogende ouders bijstaat, gaf aan met een gespaard bedrag 20.000 en 30.000 euro per kind ‘safe’ te zitten zodra zij verder gaan met hun leven. Maar is dit wel een realistisch bedrag? Het antwoord op de vraag is: nee. Uit een onderzoek in 2017 is gebleken dat 58% van de studenten geld krijgt van hun ouders, waarin de hoogte in bijdrage wisselend is. Jongeren die uit huis wonen kregen gemiddeld zo’n 2592 euro per jaar, terwijl dit voor thuiswonende studenten 984 euro bleek te zijn. Hoeveel de ouders dus bijdragen hangt af van de studie van het kind, of het kind een bijbaantje heeft, de financiĆ«le situatie, of ze wel of niet thuis wonen en de studieschuld.

Sparen voor je kinderen

Hoeveel je moet sparen voor kinderen, is dus geen specifiek antwoord over te geven en hangt af van verschillende aspecten. Met 140 euro per maand sparen per kind zou jij het goed redden. Zodra jij je kind wil helpen met de studiekosten te dekken, dan zou je met een bedrag van 27.000 euro goed zitten. Zo’n bedrag is natuurlijk heel erg hoog en kloppen de meeste Nederlanders niet zomaar uit hun broekzak. Als jij ter voorbereiding 140 euro per maand zou sparen, zou je in 18 jaar zo’n 30.000 euro hebben. Dat zal overigens als sneeuw voor de zon verdwijnen zodra jouw kind er is en gaat opgroeien en studeren. Maar schrik niet. Het zijn forse bedragen en dat kunnen veel mensen niet zomaar kwijt. Werken en lenen is dan voor veel mensen een extra optie om dat laatste duwtje te kunnen bieden.