Hoe werkt het pensioen?

Hier in Nederland worden we steeds ouder, wat op zich goed nieuws is. Maar dat betekent ook dat we langer van ons pensioen moeten genieten. Als het pensioen niet wordt uitgesteld tenminste. Laten we eens kijken naar wat je eigenlijk nodig hebt als je de pensioenleeftijd bereikt.

Je hebt de AOW, het pensioen van je werkgever, en dan natuurlijk je eigen spaargeld. En eerlijk is eerlijk, dat laatste is waar het om draait, maar hoe zit dat eigenlijk?

Gemiddelde spaarrekening van gepensioneerden

Het gemiddelde spaargeld ligt ergens rond de € 61.000. Klink best aardig, maar laten we niet vergeten dat gemiddelden vaak opgeblazen worden door die paar geluksvogels met miljoenen op de bank. Niet iedereen is daarmee geblessed. Het mediane bedrag, € 24.500, is een stuk realistischer. Dit bedrag wil zeggen dat 50% van de mensen minder en 50% meer heeft gespaard.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) meldt dat je ongeveer 10% van je inkomen moet sparen per maand om je levensstandaard te behouden na je pensioen. Behouden is alleen vaak niet genoeg, want we willen toch allemaal dat luxueuze pensioen?

Hoe kan je dit bereiken?

Het is tijd om in actie te komen. Maak een plan, bereken wat je nodig hebt voor dat droompensioen. Denk aan je leeftijd, inflatie, belastingen, en natuurlijk alle dingen die je wilt doen als je met pensioen bent.

Eén van de krachtigste tools voor pensioenplanning is het gebruik van fiscaal voordelige accounts, zoals een pensioenrekening of een individuele pensioenrekening (IRA). Door geld op deze accounts te storten, kun je profiteren van belastingvoordelen en je spaargeld laten groeien op een manier die past bij je pensioendoelen.

Dan heb je nog diversificatie. Het mixen van aandelen, obligaties en andere activa kan je helpen om risico’s te spreiden en de kans op groei van je spaargeld te vergroten. Maar kijk wel uit, want met groei komt ook risico. Zorg er dus voor dat je wel weet waar je je geld insteekt.

Je hebt natuurlijk ook altijd de kracht van tijd. Als het nog even duurt voordat je met pensioen gaat hoef je echt niet nu al € 20.000 klaar te hebben staan voor je pensioen. Zorg ervoor dat je de komende jaren elke maand wat spaart en dan zal je zien dat zodra je met pensioen gaat je echt wel wat geld hebt klaarstaan. Het is nooit te vroeg om te beginnen.

Het pensioen komt steeds dichterbij, ook al voelt het nog zo ver weg. Tegen die tijd ben je blij als je hiermee aan de slag bent gegaan. Het kan dan ook allemaal helpen om het luxueuze pensioen te bereiken.