Waarom moet je sparen met een minimumloon?

Voor 2024 ligt het minimumloon op € 13,27 per uur voor iedereen van 21 jaar en ouder. Dat komt dus neet op een netto maandinkomen tussen de € 2025 en € 2161, afhankelijk van je werkuren. Volgens het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) moet je als minimumloner een spaarbuffer hebben voor onverwachte uitgaven. Dit is geen overbodige luxe, maar eerder slim om tegenvaller op te vangen. Dit is hoeveel je moet sparen met een minimumloon.

Hoeveel spaar je per maand met een minimumloon?

Voor iemand die alleen woont, zonder partner of kinderen en zonder auto is het geadviseerde spaarbedrag ongeveer € 5400. Dit bedrag is onderverdeeld in je inboedel (€ 3800), onvoorziene kosten (€ 500), onderhoud aan huis en tuin (€ 1100). Wanneer je wel een auto bezit of kinderen hebt, moet dit bedrag nog wat omhoog.

Lukt het je nog niet om deze buffer op te bouwen? Het Nibud adviseert om sowieso 10% van je netto-inkomen per maand te sparen. Dat betekent dat je ongeveer € 200 per maand zou moeten sparen met een minimumloon. Het klinkt misschien best veel, maar met enkele slimme bespaartips en een goed spaarplan kom je een heel eind. Je kunt het beste beginnen met kleine veranderingen in je dagelijkse uitgaven en op die manier kun je op een rustige manier richting je spaardoel.

Waar begin je met sparen?

Wanneer je echt niet weet waar je moet beginnen met sparen, hebben we nog wel een aantal tips voor je. Gebruik bijvoorbeeld een budget-app. Dit helpt je om inzicht te krijgen in je uitgaven en te zien waar je kunt besparen. De app rekent het dus voor je uit, nu is het alleen aan jou de taak om hier ook naar te luisteren.

Automatiseer je spaargeld. Zet elke maand automatisch een bedrag opzij. Je komt dan ook niet in de verleiding om het al eerder uit te geven. Wanneer het automatisch gaat, mis je het vaak niet eens omdat je het in eerste instantie ook niet had.

Check je vaste lasten. Heb je veel abonnementen en zijn je verzekering en energiekosten zo hoog? Neem even een kijkje en check of dit goedkoper kan. Misschien zijn er abonnementen die je niet eens meer nodig hebt.