Geld van jou en van de zaak

Geld van de eenmanszaak kan je in principe onbeperkt uitkeren als salaris. Dit kan eenvoudig door het over te maken van de zakelijke rekening naar de persoonlijke rekening. Bij een eenmanszaak is er geen verschil tussen het eigen vermogen en het geld van de zaak. Aangezien jij in principe de zaak bent, is het geld van jou. De belastingsdienst spreekt bij een eenmanszaak dan ook niet over loon of salaris, maar over winst die je gewoon kan uitkeren. Dit maakt je echter ook direct aansprakelijk voor alle schulden die je als eenmanszaak maakt.

 

Hoe werkt het?

In principe is het heel simpel. Je mag constant je geld verschuiven tussen de zakelijke en de persoonlijke rekening. Toch is het slim om bij iedere overboeking tussen de twee rekeningen een omschrijving neer te zetten. Je moet deze overboekingen namelijk wel aangeven bij de aangifte inkomstenbelasting.

Hoeveel betaal je jezelf?

Hoeveel geld je naar jezelf overmaakt, dat is volledig afhankelijk van het inkomen van de eenmanszaak en je uitgavenpatroon. Sommigen willen zo veel mogelijk in het bedrijf houden, terwijl andere het juist lekker vinden om iedere maand een vast bedrag uit te kunnen keren.

salaris uitbetalen eenmanszaak

Wanneer je te veel uitgeeft kan dit, bij een onverwachtse nodige investering in het bedrijf, natuurlijk voor enige problemen zorgen. Ook kan je rekening houden met de materiƫle kosten en eventuele verzekeringen en abonnementen van de zaak. Daarnaast is er ook belasting die je over je geld moet betalen, waar je ook rekening mee kan houden. Het is dus verstandig om goed na te denken, en verantwoorde afwegingen te maken over hoeveel je jezelf uitbetaalt. Je wil uiteraard voorkomen dat je bedrijf, en daarbij ook jijzelf, zich in financiƫle problemen verkeert.

Wil je toch liever in het buitenland werken, en daarbij goed geld verdienen? Check dan de top 10 landen met het hoogste gemiddelde nettosalaris.