Helaas kost het leven nu eenmaal geld en daarom moeten de meeste mensen sparen voor onverwachte of grote uitgaven. Het kan zijn dat jij je afvraagt hoeveel van je inkomen je opzij zou moeten leggen. Een richtlijn van het Nibud is om 10% aan te houden. Hiermee kun je dan sparen voor je droomauto, het moment dat je eindelijk weer lekker op vakantie kan of voor simpelweg noodzakelijke dingen zoals ziektekosten die niet vergoed worden of de wasmachine die het begeeft.

Tips om geld te sparen

Voor de een is het wat moeilijker om te sparen dan voor de ander. Misschien ben je nog een student of heb je het simpelweg wat minder breed. Toch kan jij in dit geval ook sparen, want je hoeft niet per se een vast bedrag per maand opzij te leggen. Iedereen spaart op een andere manier. Zo zijn er ook mensen die eens per jaar een groter bedrag opzij leggen, bijvoorbeeld wanneer zij hun vakantiegeld gestort krijgen of wanneer het gewoon een keer goed uitkomt.

hoeveel moet je sparen procent

Het is in ieder geval handig om een spaarrekening te hebben, om geld opzij te kunnen leggen. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij hier vijf tips om geld te sparen voor je verzameld.

1. Spaar voor een concreet doel

Het maakt niet uit of je spaart voor de verbouwing van je huis, een nieuwe PlayStation 5 of dat je spaart voor het moment dat we eindelijk weer met zijn allen op vakantie kunnen. Met een duidelijk doel voor ogen blijf je makkelijker gemotiveerd om geld opzij te leggen.

2. Bepaal hoeveel je kan sparen

Het doel waarvoor je spaart bepaalt uiteindelijk het geld bedrag die je nodig hebt, maar je inkomsten en je vaste lasten bepalen uiteindelijk hoeveel geld je opzij zou kunnen leggen. Zoek dit daarom uit door na te gaan hoeveel jij hebt uitgegeven in de afgelopen maanden. Je zou er dan eventueel voor kunnen kiezen om een aantal niet noodzakelijke abonnementen stop te zetten, zodat je meer geld overhoudt voor op de spaarrekening.

3. Kies een goed startmoment

Goede voornemens hebben meer kans van slagen. Daarom kan het een goed idee zijn om een speciaal startmoment te kiezen waarop je gaat sparen. Bijvoorbeeld je verjaardag of het nieuwe jaar. Maar dit kan ook aan het begin van een nieuwe week zijn.

hoeveel opzij leggen geld

4. Eerst sparen en dan pas uitgeven

Dit is een advies van Warren Buffet, misschien wel de meest succesvolle belegger ooit. Hij zegt dat het een goed idee is om meteen geld opzij te leggen wanneer het salaris gestort is. Zet dus niet het geld wat je aan het einde van de maand overhoudt op je rekening, maar stort eerst een bedrag op je spaarrekening. Zo zul je waarschijnlijk per maand meer sparen.

5. Maak sparen leuk

Je kunt zoals we al eerder aangaven op allerlei manieren sparen en je kunt het voor jezelf ook leuker maken. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om geld te besparen op je boodschappen en dat op de spaarrekening te storten of je wanneer je van een slechte gewoonte probeert af te komen kun je ervoor kiezen om iedere keer dat je een regel overtreedt jezelf een soort boete te geven. Uiteindelijk stort je het geld dan natuurlijk op je spaarrekening.

Volgens RTL spaarden wij Nederlanders ruim 12.4 miljard euro meer in het tweede kwartaal van 2020 dan in het tweede kwartaal van 2019. Is het jou niet gelukt om jouw spaarsaldo te laten stijgen? Neem dan de bovenstaande tips nog eens goed in je op en bouw je eigen reserve op.