Wat is het gemiddelde pensioen in Nederland in 2023?

Het bedrag dat je krijgt wanneer je met pensioen gaat hangt af van verschillende factoren. Je krijgt in Nederland een basisuitkering wanneer je de AOW leeftijd hebt bereikt. Indien je werkgever een pensioenfonds aanbiedt, krijg je daar ook een bedrag van. Het gemiddelde bruto pensioenbedrag (van alle soorten huishoudens) in Nederland bedraagt in 2023 zo’n €5.148 per maand. Maar wacht even met feesten, want er gaan nog belastingen en premies van dit bedrag af. Het bedrag dat je uiteindelijk netto overhoudt ligt dus stukken lager. Als je benieuwd bent wat je uiteindelijk over zal houden kun je dit via een online calculator berekenen.

 

Wat zijn de verschillen in bedragen?

Gemiddeld liggen de bedragen die vrouwen ontvangen lager dan bij de mannen. Zo ontvangen alleenstaande vrouwen een gemiddeld bedrag van zo’n €2.632 netto per maand en mannen een gemiddeld bedrag van zo’n €3.105 netto per maand. Wanneer je samenwoont en één van beide partners een AOW ontvangt, krijg je maandelijks zo’n €5.380 gestort. En als je als samenwonende partners allebei AOW ontvangen, dan ligt dit bedrag op zo’n €4.711 per maand. Dat is genoeg om op hele mooie vakanties te gaan en lekker te genieten met familie en vrienden.

hoeveel pensioen ontvangen nederlanders gemiddeld in 2023 bedragen

De pensioenleeftijd in Nederland stijgt

De pensioenleeftijd ligt in Nederland momenteel op 66 jaar, door de jaren heen zal deze leeftijd veranderen en omhoog gaan. Dat komt doordat ook de levensverwachting van mensen stijgt. Dus ben jij momenteel tussen de 20 en 40 jaar oud en benieuwd wat de pensioenleeftijd voor jou wordt? Check dan ons artikel over de verwachte pensioenleeftijden wanneer je nu 20, 30 of 40 jaar bent.