Huidige situatie van pensioenleeftijden in Nederland

Per land is de pensioenleeftijd verschillend. Bij de meeste landen ligt de pensioenleeftijd op 65 jaar of hoger. Hier in Nederland zitten we momenteel al op een pensioenleeftijd van 66 jaar, maar er wordt verwacht dat we in 2024 op een pensioenleeftijd van 67 jaar zitten. Hierna zal de AOW-leeftijd niet één jaar stijgen per jaar dat we langer leven, maar acht maanden. De pensioenleeftijd blijft dus gekoppeld aan de levensverwachting, maar in mindere mate.

Ook start je uitkering op een ander moment dan je werkgeverspensioen. Je AOW-leeftijd stijgt de komende jaren steeds met maanden en je pensioenleeftijd steeds met een jaar. Daardoor bestaat er een grote kans dat de twee leeftijden niet meer gelijk lopen waardoor uiteindelijk je uitkering op een ander moment start dan je werkgeverspensioen. Reken er trouwens alvast niet op dat jij later onbezorgd kan genieten van je AOW. Het AOW is in 2023 maximaal €1.353 per maand. Dit bedrag groeit wel mee met het minimumloon en wordt met kleine stapjes verhoogd.

Pensioenleeftijden voor 20-, 30- en 40-jarigen

Wij hebben via een online calculator voor jullie uitgezocht wat jouw pensioenleeftijd zal worden als jij nu 20, 30 of 40 bent.

  • 20 jaar: 70 jaar
  • 30 jaar: 69 jaar + zes maanden
  • 40 jaar: 69 jaar

Toch benieuwd hoe dat eigenlijk in andere landen geregeld is? Lees dan over de 10 landen met de hoogste pensioenleeftijden.