Zoveel geld geven Nederlandse rokers uit aan sigaretten

Het aantal mensen dat rookt in Nederland daalt ieder jaar. Sinds 2020 geldt er een verbod op alle inpandige rookruimtes, met uitzondering van privéruimtes. In 2014 rookte 25,7 procent van de Nederlanders en in 2021 was dat gedaald tot 20,26 procent. Van deze mensen rookt driekwart dagelijks. Gemiddeld roken de mensen in Nederland 10 sigaretten per dag en ongeveer drie procent 20 sigaretten of meer per dag.

 

Om de consumptie van sigaretten te verlagen, stijgen de prijzen alleen nog maar meer. Vanaf morgen zal een klein pakje al negen euro kosten, dat verschilt dus een hoop met bijvoorbeeld tien jaar geleden. In 2013 kostte een pakje sigaretten namelijk zeven euro. Als een pakje negen euro kost en jij tien sigaretten per dag rookt, dan zal dat betekenen dat je zo’n 137 euro per maand rookt, zo’n 1.644 euro per jaar.

hoe duur roken per jaar

Volgend jaar zal er wederom 1,22 euro bij komen en dan kost een pakje sigaretten gemiddeld tien euro. Natuurlijk is de prijs ook afhankelijk van het merk en het verkooppunt. Leveranciers mogen tot uiterlijk één juni hun oude voorraad voor de oude prijs aan tabakswinkels verkopen. De zoete smaak in e-sigaretten zullen ook verboden worden. Vanaf één oktober mogen er alleen nog e-sigaretten met tabakssmaak verkocht worden. Op deze manier wordt het minder aantrekkelijk gemaakt voor jongeren.

Mensen die willen stoppen hebben een duwtje in hun rug nodig

Uit onderzoek is gebleken dat 80 procent van alle rokers wil stoppen. Deze mensen willen ze een duwtje in hun rug geven door de prijzen te laten stijgen en sigaretten op minder plekken te verkopen. Ook zorgen ze voor een verdere beperking van de plekken waar je mag roken. Op deze manier zullen mensen hopelijk eerder stoppen met roken en mensen die net zijn gestopt zullen minder in de verleiding komen om weer te beginnen. Het beleid van de overheid verwacht een rookvrije generatie en zijn erop gericht dat in 2040 geen enkele minderjarige nog zal beginnen met roken.

Heb jij moeite om ermee te kappen? Bekijk dan onze tips om te stoppen met roken.