Gemiddelde huizenprijs in Nederland, volgens het CBS

Om te beginnen: de gemiddelde huizenprijs in Nederland. Laten we vooropstellen dat de huizenprijzen in Nederland behoorlijk uiteen kunnen lopen. Zo kost een huis in een dorpje in Friesland, in verhouding tot een simpele studio in hartje Amsterdam, geen drol. Volgens onderzoek van het CBS lag de gemiddelde Nederlandse huizenprijs in 2023 ongeveer op 418.000 euro.

 

Wat is het gemiddelde salaris in Nederland

Verder moeten we uiteraard kijken naar wat de gemiddelde Nederlander verdient. Gemiddeld gezien lag dit op ongeveer 40.000 euro bruto per jaar in 2023. Dat is ongeveer 3.333 euro bruto per maand. Van dat geld moet je, wanneer je een huis wil kopen, echter wel een bedrag sparen. Gelukkig is het ook nog mogelijk om een hypotheek aan te vragen.

Hoe hoog is de hypotheek bij het gemiddelde salaris?

Je kan, wanneer je schuldloos bent, met een gemiddeld inkomen een hypotheek aanvragen van om en nabij 181.000 euro. Wanneer jouw partner ook gemiddeld verdient, en jullie beiden geen schulden hebben, dan kunnen jullie samen een hypotheek aanvragen van om en nabij 372.000 euro. Het verschil tussen samen en alleenstaand een woning zoeken, kan dus de doorslag geven in hoe makkelijk je aan een woning komt. Hoeveel spaargeld heb je dan eigenlijk nodig om een huis te kopen?

Hoeveel moet je zelf gespaard hebben als je een ‘gemiddeld’ huis koopt?

Wanneer je alleenstaand bent, en je een gemiddelde woning wil kopen, dan moet je een behoorlijk bedrag op de rekening hebben staan. Wanneer je de hypotheek van de koopprijs aftrekt, dan kom je op een bedrag van 237.000 euro. Dit bedrag zou je dan ongeveer gespaard moeten hebben om een woning te kunnen kopen, en dan heb je nog niet eens overige kosten voor de verbouwing, makelaar, etc. meegenomen.

Als koppel ligt dit spaarbedrag een stuk lager. Wanneer we hier de hypotheek van de koopprijs aftrekken, dan kom je op een bedrag van 46.000 euro. Dat lijkt gezamenlijk nog enigszins te doen. Al met al is het dus een stuk makkelijker om samen aan een woning te komen, dan wanneer je er alleen voor staat.

We moeten het er toch even bij vermelden: dit is uiteraard een grove schatting. Ieders situatie verschilt, en een huis vinden dat perfect bij jouw situatie past, kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Hoeveel spaargeld je nodig hebt om een huis te kopen hangt van allerlei factoren af. Over het algemeen schetsen we hiermee een gemiddeld beeld van hoe het kan zijn. Check ook de maximale hoogte van een hypotheek met een minimumloon.