Leven met een minimumloon

Om een aardige hypotheek te kunnen regelen, is het anno 2024 van belang om flink wat centen te verdienen. De huizenmarkt heeft de aanschaf van (überhaupt) een huis vrijwel onmogelijk gemaakt. Vaak bundelen stelletjes hun financiële krachten om op die manier een maximale lening los te peuteren bij de bank. Voor alleenstaande mensen met een minimumloon ziet het er echter een stuk somberder uit. Zij moeten het onhaalbare kostenplaatje in hun eentje voor elkaar zien te boksen. Met een bruto-inkomen van 2000 euro per maand gaat de bank je namelijk geen lening verstrekken, waarmee je een villa in Wassenaar kunt aanschaffen. Met zo’n inkomen wordt het al moeilijk om überhaupt een woning te vinden die binnen de financiële grenzen valt.

Hypotheek

Maar hoeveel kan je met zo’n schraal inkomen nu eigenlijk lenen? Het ligt eraan op wat voor huis je mikt. Zo wordt er door de bank bijvoorbeeld gekeken naar het energielabel dat geldig is op de woning. Wanneer er sprake is van ‘energielabel B’, krijg je met een minimumloon een hypotheek verstrekt van circa 82.000 euro. Binnen die prijsklasse zijn de mogelijkheden zeer beperkt, en de opties die er zijn stralen meestal vergane glorie uit. Bij een laag inkomen vallen alle huizen met ‘energielabel B’ dus af. Daarom is het handig om te kijken naar een nieuwbouwhuis of een woning met een ‘A+++ label’. Omdat de energiekosten in dit soort huizen minder hoog zijn, is het dus mogelijk om meer geld te lenen. Voor een duurzaam huis krijg je met een minimumloon een hypotheek van ruim 122.250 euro. Wanneer je kiest voor een huis met een energielabel ‘A+++’ gaat je lening dus met maar liefst 40.000 euro omhoog.

Opties op huizenmarkt

Het is wel een probleem dat de meeste duurzame woningen niet onder de 122.250 euro worden verkocht. Met wat extra spaargeld moet het misschien wel lukken, maar met enkel een maandelijks inkomen van 2000 euro gaat het hem dus niet worden. Als je vanaf nul begint, is het dus zaak om te kijken naar de eerstgenoemde optie. Het wordt dan dus een woning die niet duurzaam is, maar vaak wel iets goedkoper. Een lening van heel veel meer geld is dan ook niet nodig. De meeste opties binnen dit segment zijn kleine woningen in een uitgestorven omgeving. Ook is er dan vaak nog een verbouwing of renovatie nodig. Voor 82.000 euro ben je dan dus niet klaar, en moet je tijdens de afbetaling van je lening alsnog veel geld opofferen aan het huis.

Om niet in zo’n woning terecht te komen is het dus belangrijk om de inkomsten te verhogen. Ook met een schraal bedrag is het mogelijk om slim te investeren of een welvarende dame aan de haak te slaan. Wanneer dit niet lukt, is het altijd nog mogelijk om voor altijd in een huurwoning te zitten. Dan laat je misschien geen dikke erfenis achter, maar kan je wel redelijk wonen met een laag inkomen.