Wie is Froukje?

Froukje Veenstra, die landelijke bekendheid verkreeg onder haar artiestennaam Froukje, is Singer-songwriter uit Nederland. Ze werd geboren op 4 september 2001 in Nieuwkoop, onder de rook van Rotterdam. Froukje komt uit een muzikale familie, en al op jonge leeftijd bleek dat ook zij die genen meegekregen had. Ze studeerde aan het Conservatorium te Rotterdam in de richting van songwriting. Ze brak door ten tijde van de coronapandemie, die ervoor zorgde dat ze haar eerste optredens zonder publiek opvoerde. Zo stond ze als zangeres voor een lege Oosterpoort voor de digitale versie van haar eerste grote hit Noorderslag. De muziek van Froukje kenmerkt zich met name door haar maatschappelijk geëngageerde onderwerpen. Dit jaar bracht ze haar eerste debuutalbum uit onder de naam Noodzakelijk verdriet.

 

De carrière van Froukje zit al jaren in de lift

Froukje brak voor het eerst door bij het grote publiek met haar nummer Groter dan ik, een protestlied over de klimaatcrisis dat begin 2020 uitkwam. Dit nummer werd in Nederland maar liefst 1,7 miljoen keer gestreamd via Spotify. In 2021 volgde een nieuwe hit onder de naam Onbezonnen, die werd uitgeroepen tot 3FM Megahit. Ook won ze dat jaar de 3FM Talent Award voor opkomend talent. Vanaf 2022 kon Froukje voor het eerst voor publiek optreden, onder meer op festivals als Pinkpop, Pukkelpop, Concert at Sea en Lowlands. Daarnaast was ze te zien in haar grootste soloshow tot dan toe in AFAS Live te Amsterdam. Ze bracht hier ook het nummer Zonder gezicht uit, dat ze samen met zangeres S10 schreef. In 2023 trad Froukje onder meer op tijdens Bevrijdingsfestivals in Zwolle en Den Haag, en was ze te zien bij Down te Rabbit Hole en Lowlands.

De zangeres op Lowlands 2024

Vorig jaar verving zangeres Froukje de Britse band Florence and the Machine op Lowlands. Dat deed ze destijds op de grote Alpha stage, maar dit podium bleek allesbehalve te groot voor haar (en dat kunnen wij van de MAN MAN-redactie ook zeker beamen). Daarom keert ze dit jaar terug op Lowlands als vast onderdeel van de line-up. Normaal gesproken is het starttarief voor een optreden van Froukje 9000 euro, maar dat is exclusief geluidstechniek. Op een openbaar festival als Lowlands kan de zangeres heel wat meer vragen voor een uurtje zingen. Wat precies het bedrag is, dat is moeilijk te zeggen. Maar het zal (veel) meer dan die 9000 euro zijn.

Lees ook: zoveel verdient Joost Klein per optreden van 45 minuten!