Waarom is touwtjespringen zo goed?

Touwtjespringen is er effectief voor je lichaam op verschillende gebieden. Naast het lichamelijke aspect heeft het ook nog andere voordelen.

 

1. Het kan heel makkelijk thuis.

Vooral in deze tijd kunnen we alleen nog maar thuis sporten. Touwtjespringen is vandaar een van de beste oplossingen. Je hoeft er niet de deur voor uit. Ook is het een laagdrempelige manier van sporten. Dit zorgt ervoor dat de drempel om te beginnen lager ligt.

2. Het is niet duur

Je hebt weinig nodig om je calorieën te verbranden. Het enige wat je namelijk nodig hebt is een springtouw. Hier ben je maximaal tien euro aan kwijt. Voor gevorderden is het een idee om een speed rope aan te schaffen. Deze kan je snelle ronddraaien dan een normaal springtouw.

speedrope touwtjespringen

Speed Rope

Tested by Athletes €15,95 Shop nu

3. Het is goed voor je conditie

Behalve dat je al goed kan afvallen met het touwtjespringen, is het ook nog eens bijzonder goed voor je conditie. Doordat je met touwtjespringen in een hoge hartslagzone traint, bouw je snel conditie op. Je merkt tijdens de eerste keer touwtjespringen dat het zwaar valt. Naarmate je het vaker doet merk je vanzelf dat het steeds makkelijker gaat.

Hoeveel calorieën verbrand je met touwtjespringen?

Het is over het algemeen bekend dat touwtjespringen zorgt voor veel calorieverbranding. Wel is het iets wat je niet uren vol kunt houden. Het moet dus snel en effectief zijn. Binnen vijftien minuten heb je net zoveel calorieën verbrand als met een uur rustig wandelen of een half uur op de hometrainer. Bij ieder lichaam is de hoeveelheid calorieën die wordt verbrand anders. Wel gebruik je met touwtjespringen veel verschillende spieren. Je gebruikt onder andere je benen, buik en bilspieren. Over het algemeen is het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens tien minuten springen zo rond de 150 calorieën. Met een halfuurtje springen kun je dus al 500 calorieën verbranden.

hoelang moet je touwtjespringen als workout

Hoelang moet je touwtjespringen als work-out?

Hoelang jij moet touwtjespringen hangt natuurlijk af van je doelstelling. Mocht jij je conditie willen verbeteren, ga dan uit van zo’n 10 minuten per dag. Als beginnen kan je dan tien keer één minuut springen, met één minuut pauze tussendoor. Heb je wat meer ervaring, vervang dan de pauzes door andere oefeningen.

Je kan als ervaren springer het beste touwtjespringen combineren in een HIIT work-out. Dit is een High Intensity Interval Training en kent veel voordelen. Dat houdt in dat je een korte periode heel intensief sport, gevolgd door een korte periode rust. Herhaal dit een aantal keer en je verbrandt een hoop calorieën. Je moet namelijk meer calorieën verbranden dan je verbruikt. Voor een volwaardige work-out is het dus verstandig om een HIIT work-out uit te voeren. Voer je work-out uit omdat je wil afvallen of vind je het fijn om te bewegen? Bij beide scenario’s is de duur van de work-out anders. Bepaal dus eerst waarvoor je de work-out uitvoert.