Is het tijd voor een break?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of het nodig is om even op de pauzeknop van je relatie te drukken. Niet iedereen vindt het een even goed idee. Volgens sommige mensen is tijdelijk uit elkaar gaan het begin van het einde, maar het kan soms goed zijn om elkaar even niet te zien op spreken. Uiteindelijk is de keuze aan jou en je partner, maar je moet het wel met elkaar eens zijn. Het is ook belangrijk om duidelijk te zijn over de reden. Heeft dit te maken met conflicten binnen de relatie, een verschil in prioriteiten of  factoren van buitenaf? Soms moeten er actief dingen veranderen en is het niet genoeg om tijdelijk uit elkaar te gaan.  

 

Hoelang zet je je relatie op pauze?

De lengte van de relatie time-out is iets wat je met je partner moet afspreken en verschilt per relatie. Er is geen magisch aantal dagen zonder de ander dat ervoor zorgt dat alles weer goed is wanneer je elkaar weer ziet. Jij denkt misschien dat een week genoeg is, maar het kan zijn dat zij daar anders over denkt, of andersom.

hoelang neem je een pauze

Na een grote, plotselinge ruzie is er vaak minder tijd nodig, meestal tot je allebei weer gekalmeerd bent. Daarna is kun je er altijd nog voor kiezen om in overleg voor langere tijd even uit elkaar te gaan. Door afspraken over de duur van de time-out voorkom je misstanden en irritaties doordat er over grenzen gegaan wordt. Wanneer het eerder over maanden dan weken zonder elkaar gaat, is dat misschien al wel een teken van het uiteindelijke lot van de relatie.

Contact tijdens een relatie time-out

Je vraagt je dan misschien af: wanneer neem ik weer contact op? Als je duidelijke afspraken maakt, hoef je daar niet aan te twijfelen. Kies een dag of datum dat jullie elkaar weer mogen appen of bellen. Vaak wordt aangeraden om helemaal geen contact te hebben tijdens een pauze in je relatie, maar je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elkaar toestemming te geven één keer per week even te checken hoe het met de ander gaat. Of dat nodig en verstandig is hangt er ook vanaf hoe lang de pauze duurt.

wanneer weer contact opnemen na pauze

Van break naar break-up

Wanneer is het dan toch einde relatie? Het is een goed idee om een moment af te spreken om het lot van de relatie te bespreken. Een neutrale plek is het beste, bijvoorbeeld een koffietentje. Dan is de kans dat het op ruzie uitloopt kleiner en kun je makkelijker weggaan als dat echt nodig is. Na langere tijd uit elkaar wordt de kans dat je weer terug bij elkaar komt steeds kleiner. Ook moet je je tegen die tijd afvragen of je nog wel een relatie wil met diegene. Mis je haar of vind je het eigenlijk wel goed zo? Dat kan een teken zijn dat het tijd is dat de break een break-up wordt.

Is het vuur in de relatie gewoon een beetje weg en denk je er daarom over om een break te nemen? Met deze tips houdt je je relatie spannend.