Om erachter te komen hoe lang je de restjes van de fles wijn kunt bewaren, moet je met een aantal dingen rekening houden. Wat voor wijn is het? Hoelang is die al geopend en op wat voor temperatuur bewaar je de wijn? Verschillende aspecten zorgen voor de houdbaarheid. Hoe lang blijft een geopende fles rode wijn nou goed? Wij geven het antwoord op deze vraag.

 

Hoelang blijft rode wijn goed na openen?

Om je meteen antwoord te geven op je vraag: ja, verschil is er zeker. Een droge witte wijn, een zoete witte wijn of een rosé is namelijk langer houdbaar dan een zware witte wijn of een rode wijn. Dit heeft te maken met de oxidatie die de smaak van de wijn aantast.

Witte wijnen bewaren

Veel witte wijnen en rosés zijn gemiddeld een week te bewaren, maar al een dag na het openen van de fles is er al verschil is smaak. Doordat de wijn oxideert, lijkt de wijn minder fris en fruitig. Toch is deze nog tot een week goed te drinken. Een zwaardere wijn, zoals Chardonnay en Viognier, oxideren een stuk sneller dan lichte wijnen. Dit komt doordat er tijdens de productie meer zuurstof komt kijken bij het verouderingsproces. De wijnen zijn zo’n 3 tot 5 dagen na het openen te drinken. Belangrijk is een fles witte wijn goed dicht in de koelkast te bewaren.

Rode wijn bewaren na het openen

De grote vraag luidt: hoelang is een fles rode wijn nou te bewaren na het openen? Het antwoord daarop is dat een fles rode wijn helaas beperkter houdbaar is dan velen van ons denken. Je kunt de fles gerust leegdrinken wanneer je hem 3 tot 5 dagen laat staan. Het is dan aan te raden hem te bewaren op goede plek. Een koele, donkere plek mét vanzelfsprekend, de kurk erop is ideaal.

De houdbaarheid van de wijn heeft te maken met de tannines en het zuur dat in de wijn zit. Dit zorgt ervoor dat het langer houdbaar is. Hoe lichter de rode wijn, hoe eerder je hem kan gaan weggooien.

Mannen, wees dus maar gerust. Je kunt de wijn nog prima 3 tot 5 dagen bewaren na het openen van de fles. Spoel de restjes dus niet door de goot, maar wacht nog een dagje totdat de kater van de avond daarvoor verdwenen is.