Onderhoud aan een horloge

Een goed horloge kan een maatje voor het leven zijn. Wanneer je hem goed onderhoud geeft, is een horloge een mechanisme dat lang mee kan. Maar niet alleen je horloge onderhouden is belangrijk, ook kan de vorm van je pols in de loop van jaren iets veranderen. Dan wil je natuurlijk wel even een extra schakeltje tussen je horloge kunnen zetten. Meestal moet je daarvoor naar de juwelier omdat je zelf niet weet hoe het werkt, maar je horlogeband inkorten is makkelijker dan dat je nu zou denken.

Het onderhouden van je horloge kan je trouwens deels zelf doen. Wanneer een schakel bijvoorbeeld versleten is kan je hem zelf vervangen. Maar het vervangen van een batterij of onderhoud aan je uurwerk kan je beter overlaten aan een horlogemaker. De binnenkant van een horloge is namelijk bij elk uurwerk anders en de kans dat je zonder kennis iets stuk maakt is groot.

stappen zelf horlogeband inkorten

Hoe moet je je horlogeband inkorten?

Eén van de onderhoudsmomenten die je zelf kan uitvoeren, is het inkorten van je horlogeband. Overigens is dit wél mogelijk bij stalen bandjes, maar niet mogelijk bij , lerenof rubberen bandjes. Die kan je het beste vervangen voor een kleinere maat. Bij een stalen horlogeband kan je hem namelijk best snel inkorten. Het enige dat je nodig hebt is het juiste gereedschap. Je kan je horloge namelijk inkorten met gekke huis- tuin- en keukenspullen, maar het beste gebruik je daarvoor bestemde spullen. Zo kan je een kleine set om je horlogeband in te korten op Bol.com bestellen.

Welk horloge heb je?

Het is trouwens van groot belang dat je eerst kijkt of je de pinnetjes er zomaar uit kan drukken. Sommige duurdere merken gebruiken namelijk een schroefdraad, zodat ze er niet zomaar uit kunnen vallen. Dan moet je het pinnetje eerst nog losschroeven. Dat doe je met een kleine platte schroevendraaier. Je ziet of hij eerst nog losgeschroefd moet worden als er een spleet in het stangetje zit, waar de schroevendraaier grip krijgt. Weet je het niet zeker? Dan is het verstandiger om het door een horlogemaker te laten doen. Daarmee voorkom je dat je je horloge beschadigt.