‘Gelukkig’ is hier oneindig veel onderzoek naar gedaan, onder andere door Harvard University. Wij hebben verschillende onderzoeken bekeken en een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet. Hopelijk kan jij het antwoord op deze vraag straks haarfijn aan anderen uitleggen en ook nog eens zelf toepassen: hoe word ik gelukkig?

  1. Betekenisvolle relaties onderhouden

    Een van de belangrijkste uitkomsten was volgens het onderzoek van Harvard University dat je oprecht gelukkiger bent en langer gezond blijft wanneer je kwaliteitsvolle relaties aangaat met anderen. Dat kan een partner zijn, maar denk ook aan een goede vriendschap, een fijne band met een familielid of juist die eenzame buurvrouw die op zoek is naar genegenheid. Wat houdt een kwaliteitsvolle relatie in? Eén waarbij je jezelf kan zijn, je je niet anders voor hoeft te doen en waarbij je op de ander kan bouwen.

    Hoe word ik gelukkig

    Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: wie zou ik morgen kunnen opbellen voor een peptalk als ik even niet zo lekker in m’n vel zit? Iedereen die niet in deze categorie valt hoef je echt niet direct uit je leven te schrappen, maar prioriteiten stellen kan zeker geen kwaad!

  2. Geld en roem maakt niet altijd gelukkiger

    Van de deelnemers van het Harvard onderzoek vulde 80% in te denken gelukkiger te zijn met meer geld. Na verder onderzoek met deze zelfde groep, die op een later moment een betere financiële situatie hadden en meer sociale successen hadden behaald, bleek dat zij helemaal niet gelukkiger waren met een dikkere portemonnee en een hogere sociale status. Iets om over na te denken dus…

  3. Spend your money wisely

    In welk opzicht kan geld wél geluk brengen? Volgens geluksonderzoeker Thijs Lindhout heeft het te maken met hóe je je geld spendeert. Geef het bijvoorbeeld uit aan ervaringen, tijd en misschien wel het belangrijkst: andere mensen. Dat kan heel simpel door een dagje weg te gaan of een donatie te doen aan een goed doel, of een leuk cadeautje voor je partner. Maar bijvoorbeeld ook door (een keertje) een schoonmaakster in te huren, waardoor jij meer chill tijd hebt met je vrienden, partner of familie.

    Lees meer over hoe je met geld wél je geluk kan kopen.

  4. Blijf trouw aan jezelf

    Negeer niet langer dat vervelende onderbuikgevoel. Word je doodongelukkig van je werk? Tijd om die baan op te zeggen en uit te gaan zoeken wat je wél wil doen. Now is the time. Heb jij alleen maar ruzie of onenigheid met je partner? Ga het gesprek aan om er verbetering in te brengen of er misschien gewoon een einde aan te breien. Blijf niet in een relatie hangen omdat je bang bent om alleen te zijn. Hoe vaker jij naar je onderbuikgevoel luistert, hoe gelukkiger je wordt.

  5. Verantwoordelijkheid nemen

    Wanneer je niet lekker in je vel zit heb je gauw de neiging om op je bank neer te ploffen en alle oorzaken van dat negatieve gevoel te onderdrukken. De beste manier om je beter te voelen, is juist om alle problemen op de weg zo snel mogelijk aan te pakken, en ook vooral niet anderen de schuld te geven.

    hoe meer geluk in leven

    Voel je spanning tussen jou en je baas? Bel hem op en spreek het uit, want als jij het voelt is de kans groot dat hij het ook voelt. Je zal meer respect krijgen door the bigger man te zijn. Ben je niet blij met je woonsituatie? Ga om je heen kijken naar andere opties, praat met vrienden en vraag om advies. Voor alles is een oplossing, maar je moet er wel zélf achteraan gaan.

  6. Vergelijk jezelf niet met anderen

    Hoe vaak gebeurt het niet dat je om je heen kijkt en denkt: ‘zag ik er maar zo uit als hij’ of ‘had ik maar net zo’n relatie of succesvolle baan als hij’? Stop daar onmiddellijk mee. Geluksonderzoeker Lindhoudt legt uit dat het gevoel van iets beter doen of kunnen dan anderen slechts een kortstondig geluksmoment is. Maak daarom keuzes omdat jij erachter staat, niet omdat je denkt dat het indruk zal maken op anderen. Bovendien, schijn bedriegt vaak genoeg. Hoe vaak blijken mensen in relaties of met extreem succesvolle banen achteraf niet veel ongelukkiger te zijn dan je dacht?

    Meer weten over de zoektocht naar geluk? Verdiep je dan ook in tips voor een positieve instelling en een gelukkiger leven.