Hoe leer je wijn drinken?

Dat de eerste ervaring met het drinken van (rode) wijn wellicht minder spannend is dan je had gehoopt is normaal. Het goede nieuws is dat je wijn kunt leren drinken. Je leert dan niet alleen de smaak te waarderen, maar zult ook de verschillende soorten wijn leren te onderscheiden. Zo leer je binnen de kortste keren dat een Beaujolais toch echt anders is dan een Margaux. Wil je het echt een beetje leren, volg dan gewoon onderstaande stappen.

1. Vermijd goedkope wijn

Begin je met het ontdekken van rode wijn, beperk je dan niet tot de goedkoopste wijnen in de supermarkt. Kies daarentegen juist voor een bezoek aan de lokale wijnboer. Op die manier leer je precies wat een goede wijn is om mee te beginnen en leer je bovendien wat over de achtergrond van de edele kunst van het wijn maken. Geloof ons, het is dé manier om nieuwe vrienden te maken. Goed, een degelijke fles wijn kost redelijk wat, maar voor minder dan 10 euro scoor je een behoorlijke wijn om mee te beginnen.

houdbaarheid van een open fles rode of witte wijn

2. Combineer wijn met een goede maaltijd

Natuurlijk kan je het jezelf makkelijk maken door een fles wijn te kopen en die ’s avonds lekker op te drinken, maar erg verstandig is het niet. Een goede wijn komt pas echt tot zijn recht in combinatie met een goede maaltijd. Op die manier merk pas echt de waarde van wijn en ontdek je op den duur de talloze combinatiemogelijkheden. Dat hoeft overigens niet ingewikkeld te zijn. De crème Bullée en de carpaccio kan je dus nog even laten staan, een pizza of lasagne is vaak al voldoende om te ervaren hoe het eten en de wijn elkaar complementeren.

3. Houd het simpel

Bij het leren drinken van rode wijn gaat het om het ontdekken van je persoonlijke smaak en je voorkeuren. Het is een ontdekkingstocht die vele jaren duurt en zelden is afgelopen. Kortom, het is een spannend gebeuren. Dat gezegd hebbende kan het interessant of stoer lijken om een dure, vaak exclusieve wijn uit te proberen. Dat klinkt leuk, maar is minder functioneel. Je doet jezelf juist een plezier door eerst te kiezen voor toegankelijke wijnen. Zo kan je eerst te oriënteren naar mooie ronde wijnen uit Zuid-Afrika of Spanje.

wijn leren drinken

4. De betere wijnen

Ben je wat meer ervaren en ben je toe aan een wijn met wat meer body, kies dan voor een Bordeaux. Deze bevatten vaak wat meer tannines waardoor het wat zuur over kan komen. Ook hier geldt: wees geduldig en geef jezelf de tijd om aan de afwijkende smaak te wennen. Schrik een licht zuurtje in de wijn je niet af, probeer dan een Shiraz. Dit type wijn wordt vanwege zijn karakter vaak gedronken bij gekruide vleessoorten zoals lamsvlees.

5. Experimenteren is niet verboden

Wanner je al een beetje een idee hebt wat je favoriete smaak is wat betreft rode wijn, probeer dan eens andere wijnsoorten. Je hoeft je op dat punt niet te beperken tot een land als Frankrijk of Spanje. Zo worden er prima wijnen in Italië, Duitsland en Portugal gemaakt. Ook de landen als Australië, Chili en Amerika weten bijzondere goede wijnen op de markt te brengen. Onthoud dan welke wijnen je goed bevallen en noteer dit voor later. Zo kan je voor jezelf ook een selectie maken welke je lekker vindt en welke niet.