Hoe kan je whisky leren drinken?

Whisky ontdekken is één ding, maar het wordt een stuk eenvoudiger om whisky te leren drinken als je weet welke verschillende smaken er zijn. Grofweg kun je het onderverdelen in vier soorten:

  • Mild & zacht: zacht, rond, fluweel en subtiel. Perfect voor in de mix.
  • Medium & granig: peer, graan, havermout en honing.
  • Vol & rijk: gedroogd fruit, karamel en zoet.
  • Krachtig & rokerig: rook, zilt, intens en eikenhout.

Mocht je een echte beginner zijn en enorm moeten wennen aan sterke dranken, ga de whisky’s dan af in de volgende volgorde:

1. Milde & zachte whisky

Een zachte en milde whisky is perfect om te wennen aan de smaak van whisky. Dat wil niet zeggen dat je daar bij moet blijven, maar het is een eenvoudige manier om kennis te maken met deze godendrank. De drank voelt soepel aan en de alcohol is niet overheersend. Kies bijvoorbeeld voor een Dalwhinnie of een Talisker. Twijfel je, vraag dan om een proefflesje van 5 cl. De meeste goede slijterijen hebben die gewoon op voorraad. Liever iets eenvoudigers, kies dan voor een Johnnie Walker of The Famous Grouse.

Wil je liever een andere whisky proberen in diezelfde categorie, overweeg dan de Akashi White Oak Blended. Deze whisky is waarschijnlijk een van de beste whisky’s voor iedereen die op een aangename manier kennis wil maken met de drank. De whisky is vernoemd naar de plaats Akashi en is voor de verandering dus niet een fles afkomstig uit Schotland.

japanse whisky lekker

2. Medium en graanachtig

Ben je eerder het type wat graag de wat ‘softe’ whisky’s overslaat, dan kom je al snel in de categorie van de medium whisky’s. Deze variatie kenmerkt zich door een wat stevige smaak met duidelijke graantonen. Het zijn vaak heerlijke fris smakende whisky’s die prima bij een zomerse maaltijd smaken. Vooral Ierse whisky’s komen hiervoor in aanmerking vanwege de vaak drievoudige distillatie. Een uitzondering is de Auchentoshan American Oak uit Schotland. Deze is gerijpt op ‘first fill’ bourbon vaten wat zorgt voor een uniek en toegankelijk karakter.

3. Vol en rijk

Net als het drinken van bier is ook het drinken van whisky een kwestie van persoonlijke smaak. Ben je al gewend aan de wat zwaardere dranken zoals rum of jenever, dan is de kans groot dat je niet voor een simpel exemplaar gaat, maar juist een met een stevig karakter. In dat geval zijn de Amerikaanse bourbons ideaal. Zo is de Bulleit een prima keuze. Het heeft een rijk, bijna complex smaakpalet, maar de zoete tonen zorgen ervoor dat de whisky toegankelijk is.

bourbon drinken

4. Krachtig en rokerig

De kans dat je snel naar een smokey variant grijpt als eerste keuze is klein, maar toch is het de moeite waard. Zo is de Highland Park een prima whisky als je een ultieme ervaring wilt opdoen. Deze 12 jaar oude malt whisky is bijzonder delicaat en ondanks het stroeve karakter toch een prima whisky voor de beginnende drinker. Het is licht gekruid, maar aangenaam om in de avonduren te drinken.