Wat is een peated whisky?

De kenmerkende smaak van een goede peated whisky is veelal het resultaat van het gebruik van turf, gedroogd veen dus. Op zich is dat niet zo heel vreemd, het werd vroeger immers al gebruikt als energiebron. Tegenwoordig is het branden van turf niet meer nodig om het warm te krijgen, daar hebben we immers kachels voor. In Schotland, met name in Islay, gebruiken ze het wel om er whisky mee te stoken. En daar zijn we maar al te blij mee, het zorgt namelijk voor een heerlijk krachtige smaak. Goede reden om de vijf populairst peated whisky’s op te sporen en aan te voor te stellen.

Ardbeg Dark Cove Limited Edition

De Ardbeg-distilleerderij, gelegen op Islay, staat bekend om zijn uitstekende turfachtige whisky. De nieuwste editie, Dark Cove ($110), is wat men ‘de donkerste Ardbeg ooit’ noemt. De whisky is inderdaad donker van kleur, is gerijpt in voormalige bourbonvaten en donkere sherryvaten. Dit verklaart dus de sterke, rokerige smaak met sterke hints van rozijnen en kersen. Voeg daarbij de volgens Ardbeg aanwezige inktvisinkt-aroma en je hebt een whisky van uitzonderlijke klasse.

smokey peated whisky

Bruichladdich Octomore 07.4

Bruichladdich produceert misschien wel ’s werelds zwaarst geturfde single malt whisky ooit. De nieuwste variatie, Octomore 07.4 ($250), is gerijpt in ongebruikte eiken vaten. Dit leidt tot een interessante en verrassend aantrekkelijke whisky. Het rokerige karakter is natuurlijk duidelijk aanwezig, maar het maagdelijke eiken zorgt voor subtiele nuances waarbij zoete tonen, citrus en kruiden duidelijk herkenbaar zijn.

Compass Box Peat Monster

Compass Box is een bijzondere producent. Ze zoeken gewoon de meest zeldzame whisky soorten bij elkaar en blenden dat tot een onweerstaanbaar lekker geheel. The Peat Monster (44,99 euro) maakt deel uit van de Signature Range en bestaat uit whisky van Islay, Mull en Speyside. Het is licht van kleur met een duidelijk, niet overweldigende rooksmaak. Dat de turf niet nadrukkelijk aanwezig is, komt door de toevoeging van het lichtere Speyside-component.

Bowmore No. 1

Het is een van de populairste malt whisky’s. De Bowmore No. 1 is de meest recente peated malt van de oudste distilleerderij in Islay. De naam ‘No. 1’ is een verwijzing naar de geschiedenis en slaat op No. 1 Vaults, het legendarische pakhuis. Het is het oudste pakhuis van dit type en hier rijpen de whisky’s, net onder de zeespiegel.

rokerige whisky

Bowmore No. 1 is gerijpt in voormalige Amerikaanse bourbonvaten. Dit zorgt voor een zeer aangenaam complex geheel van smaken. Duidelijk herkenbaar zijn smaken als vanille, kaneel en houtrook. Op de achtergrond ontdek je ook andere tonen van onder andere citrusfruit, honingraat en kokosnoot.

Laphroaig Select

Laphroaig, de whisky met de moeilijke naam (je spreekt het uit als ‘la-fróig). Vergeet heel even de naam, uiteindelijk gaat het om de smaak. In de verte doet dit wat denken aan die andere onuitspreekbare whisky (Lagavullin). Het is zeker geen whisky voor de beginners. Bijzondere smaken vullen de mond: medicinaal, zilt en zeewier. Het zijn niet direct de smaken die je direct zult verbinden aan whisky. Het is dus iets voor de volhouders, maar ben je er eenmaal aan gewend, dan is de kans groot dat je niks anders wenst.