De geschiedenis van het driedelige pak

De eerste vorm van het driedelige pak is ontstaan in 1666. De Britse koning Charles II droeg een soort extra vest bij zijn pak van dure stoffen. Dit paste perfect bij de strenge kledingvoorschriften van het hof, stimuleerde de wolindustrie en zorgde ervoor dat hij zich onderscheidde van de rest van het volk. Een Britse politicus dat toentertijd leefde schreef hierover en zei: “De koning heeft gisteren tijdens de Raad zijn besluit bekendgemaakt om een mode te ontwikkelen, die hij nooit zou veranderen. Het zal een vest zijn. Ik weet niet hoe, maar het is om de adel spaarzaamheid te leren en goed te doen.”

De vesten kregen de aandacht van Lodewijk XIV, die uiteraard niet onder kon doen aan de Britse stijl. Langzamerhand werd het vest steeds meer verspreid door heel Europa.

Het duurde echter aardig wat jaren voordat het vest ge├»ntroduceerd werd bij ‘de normale man’. Zo rond de 19e eeuw werd deze op reguliere basis bij formele gelegenheden aangetrokken. Het vest diende niet alleen voor stijl, maar ook voor extra warmte. De kleur en stof van het vest verschilden aan het begin van de 19e eeuw nog, maar later kregen ze steeds vaker dezelfde stof en kleur als de rest van het pak.

hoe driedelig pak dragen schoenen das

In de loop van de 20e eeuw was er weer een afname van het driedelige pak. De man kleedde zich steeds meer ‘casual’, en het vest kon hierbij wel worden weggelaten. Ook waren de zakken in het vest ‘overbodig’. Deze werden veelal gebruikt om het zakhorloge in op te bergen, maar door de opkomst van het polshorloge werd deze nauwelijks meer gebruikt.

Toch kwam hij weer terug. Zeker na de Tweede Wereldoorlog werd hij weer populairder. Het wordt nog steeds regulier gedragen voor de chique gelegenheden, maar ook als fashionstatement.

Bij welke gelegenheden draag je een driedelig pak?

Wanneer je een driedelig pak draagt, hangt helemaal van jou af. Toch zijn er wel gelegenheden waarbij een driedelig pak gebruikelijker is. Zo wordt het driedelige pak vaker gedragen bij bruiloften (zeker als bruidegom is hij zeer populair).

Hoewel in deze moderne tijd het grootste deel van de mannen gaat voor een casual outfit, zijn er nog altijd groot liefhebbers van het driedelige pak. Zo is de werkvloer ook een uitstekende plek om een driedelig pak te dragen, mits je in een zakelijke omgeving actief bent. Ook bij andere chique gelegenheden zoals een feest, opera of een klassiek concert zit je altijd goed met een driedelig pak. Overdressen bestaat in onze ogen niet.

Hoe draag je een driedelig pak?

Als je een driedelig pak draagt, is het uiteraard belangrijk dat hij goed past. Dit geldt zowel voor de broek, het jasje en het vest. Wanneer een pak te groot of te klein is, ziet het er direct slonzig uit. Op deze manier verlies je al snel de formele uitstraling.

wanneer draag je een driedelig pak als man

Het driedelige pak kan met of zonder stropdas gedragen worden. Dit is afhankelijk van eigen voorkeur. Wanneer je een formelere gelegenheid hebt, is een stropdas wel aan te raden, zeker wanneer anderen dat ook hebben. Wanneer je een stropdas draagt, is het uiteraard belangrijk dat deze niet vloekt met het pak en het vest. Je moet dus goed weten welke kleur das je bij je pak draagt. Eventuele combinaties tussen stoffen- en kleuren zijn over het algemeen toegestaan, maar deze moeten wel goed bij elkaar staan. Zorg er altijd voor dat het onderste knoopje van zowel het vest als het jasje open is, en ze voor de rest dicht zijn. Wanneer je gaat zitten mogen de knopen van het jasje open. De knopen van het vestje hou je gesloten.

Het volgende puntje: welke schoenen draag je onder je pak? Het meest chique bij een driedelig pak zijn glimmende, nette schoenen. Afhankelijk van je eigen voorkeur kan je hier behoorlijk mee experimenteren. Tegenwoordig is het dragen van sneakers bij een pak steeds meer geaccepteerd. Zeker bij casual chique zijn deze prima geschikt. Wanneer je sneakers bij je pak draagt, is het belangrijk dat ze niet te opvallend zijn, en vooral niet te afgetrapt en vies.