Hoe vaak delen gelukkige koppels het bed?

Het blijft een onderwerp van gesprek dat per persoon verschilt, laat staan in een koppel. De behoefte is voor ieder persoon anders. Het is de kunst om hier als koppel rekening mee te houden. Voor iedereen is het libido anders. De één duikt het liefst elke dag het bed in terwijl de ander genoeg heeft aan twee keer per week. Toch blijven we het interessant vinden om naar de cijfers te kijken, want die liegen niet.

Onderzoekers deden onderzoek naar hoe vaak koppels jaarlijks het bed moesten delen om een goede relatie in stand te houden. Het aantal was elf keer per jaar, minimaal. Dat kan je omrekenen naar ongeveer één keer per maand. Dat is niet vrij hoog. Toch?

Hoe vaak doen we het eigenlijk?

De cijfers zijn natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. We weten nu hoe vaak je minimaal per jaar het bed in moet duiken met je partner voor een gezonde relatie. Maar doen we dit ook daadwerkelijk? Dat ligt aan een aantal factoren. Denk aan de leeftijd, het geslacht en ga zo maar door. Tussen de achttien en 29 ben je het meest actief tussen de lakens. Tijdens deze leeftijd duik je zo rond de 112 keer per jaar het bed in met je partner. Dat is omgerekend ongeveer twee keer per week. Ben je tussen de 30 en 39 jaar, dan ligt het libido wat lager. Hier deelt men rond de 86 keer per jaar het bed.

Misschien denk je dat wanneer je in een relatie zit je minder vaak het bed deelt dan je single vrienden. Zij kunnen immers nog volledig losgaan. Dit valt eigenlijk reuze mee. Single heteroseksuele mannen hebben gemiddeld zo’n 63 keer per jaar een avontuurtje in bed. Het is uiteindelijk lastig om te zeggen wat een ‘normale’ hoeveelheid is per jaar. Sommige hebben namelijk helemaal geen behoefte om iedere week onder de lakens te duiken. Volgens psychologen is het ‘normaal’ om drie keer per maand het bed te delen met je partner. Dit is uitgerekend 36 keer per jaar. Uiteindelijk gaat het erom dat je naar jezelf luistert en vooral ook naar de behoeftes van je partner.