Hoe vaak moet jij je handdoeken wassen?

Door handdoeken regelmatig te wassen, op de juiste manier schoon te maken en op de juiste plaatsen opbergen, zorg jij ervoor dat jouw handdoeken in de juiste staat verkeren. “Als je een handdoek gebruikt om vocht weg te vegen van het lichaam, zal die niet heel veel viezer worden”, denken de meeste mensen. Maar dat is dus onjuist.

 

Elke keer dat je de handdoek nat maakt met het water dat op de huid of het haar heeft gezeten, impregneert dat de vezels van de stof. Daardoor ontstaat het soort vocht dat bacteriën en schimmels in de hand werkt. Dit gebeurt snel als je de handdoek achterlaat in vochtige hoeken. Leg de handdoek dus niet in de buurt van de douche, bad, wastafel of toilet, vooral als de badkamer klein is zonder licht of ventilatie.

hoe vaak handdoek wassen

Bij het afdrogen laat je ook dode huid, talg, haar en zweet achter tussen de vezels. Dit kan niet te lang op de handdoeken blijven liggen. Je loopt hierdoor risico’s op acne of zelfs infecties.

Om hier een oplossing voor te kunnen vinden, kun je het best de handdoeken wassen na hem maximaal drie keer te hebben gebruikt. Maar als er iemand bijvoorbeeld ziek is of van tevoren flink gesport heeft, kun je de handdoek beter gelijk de wasmachine in gooien voor een wasbeurt. De handdoeken die je voor je handen gebruikt, kunnen beter om de dag worden gewassen. Deze worden namelijk gebruikt door meerdere mensen, wat het onhygiënischer maakt.

Heb jij ooit wel eens last van stinkende kleren na een wasbeurt? Lees dan waarom kleren soms nog stinken na het wassen.