Hoe vaak moet je poepen?

Terwijl de meeste mensen het heel goed redden met een dagelijkse gang naar het toilet voor de ontlasting, zijn er talloze mensen die twee keer of vaker gaan. In veel gevallen ligt het aan je stoelgang. Heb je iets verkeerd gegeten en krijg je buikpijn, dan zul je logischerwijs vaker gaan.

Gemiddeld genomen ga je echter een maal per dag naar de wc voor de ontlasting. Mocht dat bij jou net iets anders zijn, don’t worry! Uit onderzoek blijkt namelijk dat het goed is als je tussen de drie keer per dag en drie keer week moet poepen. Die marge is dus best ruim en verschilt dus per persoon. Toch is het gemiddelde wel 1 keer per dag. Dat kan je dan ook aanhouden als standaard, maar het is echt geen probleem als die iets varieert.

Houd je ontlasting in de gaten

Naast de frequentie van het poepen is de geur, kleur en structuur van je ontlasting veel belangrijker. Dat zegt namelijk iets over je gezondheid. Te harde poep is niet goed, maar te zacht is ook niet echt super. Ook de kleur kan het een en ander vertellen over je gezondheid. Zo duidt een erg lichte kleur vaak op een verstopping van de galwegen. Een donkere kleur, bijna zwart dus, kan duiden op een bloeding in je darmen.

Heb je daarnaast last van een plotseling afwijkend poeppatroon, bijvoorbeeld de ene keer dunne ontlasting en de volgende keer een heel stuk harder, overweeg dan om langs je huisarts te gaan. Ook als je denkt dat er bloed bij je ontlasting zit of wanneer je vaak een loze aandrang hebt, kan een bezoek aan je huisarts bijzonder slim zijn.